Projekt: Global learning approach on food waste in non-formal education /
Maailmahariduslik lähenemine toiduraiskamise teema käsitlemisel mitteformaalses hariduses
Aeg: 1.10.2017-30.09.2020
Grant: CSO-LA/2017/388-342
Projekti programmi nimetus Eestis: Väärtustades toitu. Aitäh, et säästad.
Projekti programmi nimetus rahvusvaheliselt: Sincerely, food! Thank you for saving.
Projekti rahvusvaheline veebileht: www.sincerelyfood.eu
Juhtpartner: Leedu Tarbijate Instituut (Lietuvos vartotojų institutas)
Partnerid:
Eesti Korteriühistute Liit
Rumeenia Tarbijakaitse Organisatsioon InfoCons (InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor)
Keskkonnakaitse organisatsioon Green Liberty Lätis (Zaļā brīvība)
Horvaatia Tarbijate Hariduse ja Infokeskus CEIP (Centar za edukaciju i informiranje potrošača CEIP)
Organisatsioon Bioselena Bulgaarias (ФБЗ Биоселена)
Projekti sihtgrupp: kodumajapidamised, haridustöötajad, õpilased
Projekti eesmärgid:
- tõsta tarbijate teadlikkust toidujäätmete vähendamise võimalustest kodumajapidamistes, sh jagada toidunippe, selgitada kaubanduses kasutatavaid toidumärgistusi, koostada õppematerjale, viia läbi temaatilisi seminare ja koolitusi täiskasvanutele ning õppetunde koolides jm
- juhtida avalikkuse tähelepanu toiduraiskamisega kaasnevatele globaalsetele mõjudele ja toidujäätmete vähendamise olulisusele, sh avaliku meedia ja teavituskampaaniate vahendusel
Projekti raames on valminud:
🍎alla laetavad ja prinditavad toidujäätmete vältimise käsiraamat ja märkmik
https://www.ekyl.ee/vaartustadestoitu/kasiraamatud/
🍏videod ja animatsioonid nõuannetega toidujäätmete vältimiseks
https://www.ekyl.ee/vaartustadestoitu/videod/
🍐interaktiivsed testid teadmiste kontrollimiseks toidu päritolu, säilivuse ja kasutamise kohta
https://www.ekyl.ee/vaartustadestoitu/testid/
🥕veebipõhine mäng “Argisangar” toidu targa tarbimise kohta
https://www.ekyl.ee/vaartustadestoitu/mang/
🥦toidunipid ja retseptid lugemiseks ja jagamiseks
https://www.ekyl.ee/vaartustadestoitu/toidunipid/
Projektist kirjutab ajakiri ELAMU:
Elamu 2019/4 : “Väärtustades toitu” muudab väärtushinnanguid. Loe SIIT.
Elamu 2020/1 : Toidunipid Elamu lugejale. Loe SIIT.
Projekti raames toimusid:
- koolitused ettevõtetes
- praktilised rühmatööd koolides
- toidulaborid “Cook your way to global understanding”
- koolitused (ühistujuhtidele, haridustöötajatele)
- võistlused (koolides, ühistutes)
- digitöötoad (storytelling)
- installatsioonid avalikus ruumis
- esitlused messidel ja konverentsidel
Projekti lõppkonverents toiduraiskamise vähendamisest kodumajapidamistes toimus 26.11.20:
järelvaadatav siin http://www.vartotojai.lt/index.php?id=11808
Projekti koordinaator Eestis:
Andres Jaadla
Andres.Jaadla@ekyl.ee
Jälgi meid sotsiaalmeedias:
#väärtustadestoitu #aitähetsäästad #peatametoiduraiskamise #EKÜLlõpptarbija #targatarbijanõuanded #sincerelyfood #thankyouforsaving
Kaasrahastab Euroopa Liit