Balti Elamumajanduse Konverentsil otsitakse uuenduslikke võimalusi eluasemekulude vähendamiseks

15.04.2019

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
15. aprill 2019

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) korraldab kolmapäeval, 17. aprillil Tallinnas juba kümendat korda Balti Elamumajanduse Konverentsi, kus elamuvaldkonna eksperdid Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Euroopa elamumajandusorganisatsiooni Housing Europe’i ja ÜRO juurest, samuti ministeeriumide, finantsasutuste, organisatsioonide ja ettevõtete esindajad räägivad, milline areng meie korterelamuid, elamupiirkondi ja kodusid lähiaastakümnetel ees ootab.

Tallinnas toimuv Balti Elamumajanduse Konverents algab 17. aprillil kl 10 Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa konverentsikeskuses (Toompuiestee 27 / Paldiski mnt 4). Kava saab näha siit: https://ekyl.ee/2019/03/26/kutse-10-balti-elamumajanduse-konverents-17-04-19/

Ajakirjanikud on oodatud sündmust kajastama!

“Euroopa elamumajandusorganisatsiooni Housing Europe’i hinnangul seisab Euroopa elamumajandus tõsiste väljakutsete ees: Euroopa vananeb ning lõhe vanade ja noorte, jõukate ja vähekindlustatute vahel muutub elamumajanduse osas aina suuremaks,” räägib Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees ja Hosing Europe’i juhatuse liige Andres Jaadla. “Kimbutab ka üksindus – juba kolme aasta eest moodustas üheinimese leibkondade arv 1/3 kõikidest ELi leibkondadest. 81 miljonit eurooplast pistab igapäevaselt rinda üle jõu käivate kodukuludega. Eluasemekulud haukavad eurooplaste rahakotist kõige enam ja ebaproportsionaalselt raskemalt tabab see vähekindlustatud leibkondi,” selgitas Jaadla.

“Eestis läks mullu taas kallimaks elekter, tõusid üürihinnad. Kaugkütte hind rühib samuti ülespoole, mõnel pool Eestis tabas tarbijaid aasta alguses lausa 30% küttehinna tõus – ühel hetkel peame nentima, et pärast eluasemekulude tasumist ulub rahakotis tuul,” sõnas Jaadla.

Sellepärast on Jaadla sõnul kõige olulisem otsida võimalusi taskukohase, samas energiasäästliku ja kaasaegse eluaseme saamiseks. “Eestis on kindlasti renoveerimisel ülioluline roll. Eesti keskmine energiatarbimine elamutes võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega ruutmeetri kohta suurem ning kodumajapidamised kulutavad ca 45% kogu energiabilansist – renoveerimine on praegu turul olevatest odavaim võimalus energiasäästuks,” nendib Jaadla. Tema sõnul tuleb aga renoveerimise puhul kaaluda innovatiivset lähenemist, nagu näiteks hoonete energiatõhususe suurendamisele suunatud projektid, võttes eesmärgiks liginullenergiahooned või siis renoveerimine tehases eelvalmistatud moodulpaneelidega, mis tagavad kõrge ehituskvaliteedi ning lühendavad oluliselt ehitusprotsessi objektil. “Oluline on, et innovatsioonist saadav kasu jõuaks iga korteriühistu ja korteriomanikuni,” märkis Jaadla.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

Lisainfo:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
andres.jaadla@ekyl.ee