Korteriühistute liit toob Ida-Virumaa korteriühistud Rakverre renoveerimisega tutvuma

31.01.2024

„Eesti Korteriühistute Liit on koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga ette valmistamas õppepäevi, mis peaks päädima sõiduga Rakverre, et tutvuda sealsete renoveeritud kortermajadega,“ rääkis Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimees Andres Jaadla.

Tema sõnul võiks Ida-Virumaale abiks olla just  Rakvere kogemus – esimese Eesti linnana on Rakvere praktiliselt kogu sovetiaegse elamufondi kaasajastanud. Rakvere renoveerimisalase edu aluseks peab Jaadla osalemist Euroopa Liidu riikideüleses koostööprojektis Urb. Energy, mille eesmärgiks oli edendada energiasäästlikku renoveerimist Euroopa Liidus kombineerituna linnapiirkondade ühtse arenguga. Jaadla sõnul tegeles Rakvere teadlikult elamumajanduse arendamisega, leides, et  hea elukeskkond tagab rahuloleva linlase, toob linna töövõimelisi inimesi ning loob võimaluse täiendavate töökohtade tekkeks. „Linna visiooniks oli   toetada  nii uuselamuehitust kui ka  vana elamufondi renoveerimist. Koostöös Eesti Korteriühistute Liiduga  ja teadusasutustega  viidi läbi  põhjalikud baasuuringud rahvastiku koosseisu, liikumiste ning tõmbealade kohta, võttes baasaastaks aasta 2008. Kuid tehti prognoosid ka aastani 2030 ja täna on Rakvere eeskujuks nii Eestis kui ka laiemalt Euroopa renoveerimislaines,“ tunneb ka Euroopa elamuorganisatsiooni juhatusse kuuluv Jaadla heameelt.

Jaadla on juba kohtunud  Narvas nii linnapea Jaan Tootsi kui ka linnaametnikega, et arutada Ida-Virumaa kortermajade renoveerimist. „Nüüd, kus riik on kuulutanud välja Ida-Virumaale suunatud rekonstrueerimise toetusmeetme, on väga tähtis, et sealsed seni renoveerimisleiguse poolest silma paistnud  korteriühistud tekkinud võimalusi  käest ei laseks,“ rõhutas Jaadla. „Tuleb korteriühistuid nõustada, kuidas renoveerimist läbi viia, alates otsuse tegemisest  kuni renoveerimistööde läbiviimiseni. Eesti Korteriühistute Liit koondab renoveerimisi läbi viinud praktikute kogemust ning meil on hea meel neid teadmisi ja oskusi jagada ,“ kinnitas  ta.

Jaadla sõnutsi saab aga Narvast tuua ka näiteid edukast renoveerimisest.  „Aastal 2018 pälvis näiteks korteriühistute konkursi eriauhinna “Majanduslikult hästi planeeritud renoveerimisprojekt”  Narva korteriühistu Uusküla 10.  Piirkonnas, kus korterelamute renoveerimine ei ole veel Eesti keskmisega võrreldes populaarne, võtsid korteriomanikud julguse kokku ja renoveerisid oma maja, vaatamata sellele et hoone kaheteistkümnes korterist seitsmes elasid pensionärid ja 1999. aastal tehtud ekspertiis hindas maja seisukorra väga kehvaks,“ rääkis Jaadla. „Tasapisi raha kogudes teostati aasta-aastalt elektrijuhtmestiku ja veetorude vahetamine, katuse ja ventilatsiooni kapitaalremont, trepikodade remont, kanalisatsiooni renoveerimine, radiaatorite vahetus, fassaadi kapitaalremont.  Nüüd jääb maja silma oma ilusa välimusega ning kaks kõrvalmaja alustasid sellest innustust saades samuti renoveerimisega.“

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse. Samuti on liit partneriks BuildEST projektis, mis toob kokku erinevate osapoolte teadmised ja kogemused elamufondi rekonstrueerimiseks.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

Kõneisik:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee