Kohalikud korteriühistute foorumid keskenduvad renoveerimisele

31.03.2023

Eesti Korteriühistute Liidu teade
31.03.2023

Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) eestvedamisel kohtuvad korteriühistud piirkondlikel foorumitel – sel laupäeval, 1. aprillil toimub Tartus Lõuna-Eesti korteriühistute foorum, 5. aprillil kohtuvad Tapal Virumaa ühistud. EKÜLi juhatuse esimehe Andres Jaadla sõnul on fookuses algav renoveerimismaraton ja korteriühistute võimalused maja kordategemiseks riigilt toetust saada. „Üks oluline kuupäev on kohe tulekul – 10. aprillil avaneb tänavune korterelamute rekonstrueerimistoetuse taotlusvoor, mille kogumaht on 80 miljonit eurot,“ rõhutas Jaadla.

Lõuna-Eesti foorumi kava SIIN.

Virumaa foorumi kava SIIN.

Meedia on oodatud foorumeid kajastama!

Jaadla sõnul on maakondlik rekonstrueerimisaktiivsus aastatega oluliselt tõusnud. „Heaks näiteks on Rakvere, kus sovetiaegsed korrusmajad on juba rekonstrueeritud. Samuti Tapa, kus ühistuliikumise aktivisti Peeter Lauringu juhtimisel sai rekonstrueeritud mitukümmend kortermaja,“ tõi ta välja. Samuti paistavad renoveeritud kortermajad maapiirkonnas silma korteriühistute auhindamisel. „Näiteks Puhjas said korda neli suurt kortermaja korraga, see muudab juba  tänavapilti väga palju,“ tunnustas Jaadla.

Jaadla sõnul ollakse kortermaja rekonstrueerimisele enam avatud naabrite positiivset eeskuju nähes. „Kui ikka varem kogunes toanurka hang või mindi magama jopedes, nüüd aga on poole väiksemad küttearved, tubades soe ja hea õhk, maja igati kaasaegse välimusega ja kinnisvara väärtus oluliselt tõusnud, samas kui maksekoormus on jäänud varasemaga võrreldes samaks või vähenenud, siis seda eeskuju soovivad järgida ka teised,“ rääkis EKÜLi juht.

Samuti ei saa Jaadla sõnul väita, et renoveerimist kipuvad heaks mõtteks pidama ainult nooremad elanikud.  „Siin on heaks näiteks üks tunnustatud rekonstrueerimisprojekt Põltsamaalt – KÜ Ringtee 4 ja KÜ Ringtee 5 Põltsamaal renoveeriti KredExi 50% toetusega; korterelamud soojustati, vahetati katused, paigaldati soojustagastusega ventilatsioon, uus vee- ja kanalisatsioonisüsteem, küttesüsteem, paigaldati kõik uued aknad ja uksed ning väga korralikult remonditi koridorid. Põltsamaa vallavalitsuse osalise toetusega ehitati parklad ja korrastati majaesised. Renoveerimisotsuse tegemisel elas nendes majades 81% eakaid vanuses 75- 93 eluaastat,“ vahendas Jaadla.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel. Samuti on liit partneriks BuildEST projektis, mis toob kokku erinevate osapoolte teadmised ja kogemused elamufondi rekonstrueerimiseks.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit www.ekyl.ee

Kõneisikud:

Lõuna-Eesti  foorum:
Dagmar Mattiisen, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige
Tel:+372 508 4799
E-post: tartu@ekyl.ee

Virumaa foorum:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee