Talvel ei tohi eluruume kütteta jätta

22.11.2022

Eesti Korteriühistute Liidu teade
22.11.2022

Krõbe talvekülm toob taas uue mure – Eesti Korteriühistute Liidu poole pöörduvad murelikud ühistud, kes hädas kütteta jäänud korteritega. “Omanikud ei taha kas arvete hirmus või mingil muul põhjusel korterit kütta, eriti kui nad ise seal sees ei ela. Kõige hullemini on hädas ahiküttel kortermajad,” tõi Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi välja. Ta rõhutas, et ruumide kütmata jätmine on nii enda kui ka teiste omanike omandi kahjustamine.

“Korteris mõistlikku temperatuuri hoidma kohustab ka korteriomandi- ja korteriühistuseadus – korteriomanik on muu hulgas kohustatud hoidma oma korteri piires sellist temperatuuri ja õhuniiskust, mis tagab kaasomandi eseme säilimise ning teiste eriomandite esemete kasutamise nende otstarbe kohaselt ja ilma ülemääraste kulutusteta. Mõistlikuks temperatuuriks loetakse mitte alla +18C, kuid eluruumidega igapäevaselt tegelevate spetsialistide hinnangul võiks see number olla pigem +20-21 kraadi ligi,” rääkis EKÜL õigusosakonna juhataja.

Mardi pani korteriomanikele südamele, et kortermajja suhtutakse heaperemehelikult, vältimaks kahjustusi, mis võivad hiljem kalliks maksma minna. “Kütmata ruumides saavad kahjustada või koguni purunevad torud, sinna koguneb niiskus ning tekivad ulatuslikud niiskuskahjustused, seintele hallitus. Hiljem võib taoliste puuduste kõrvaldamine minna tunduvalt kallimaks kui mõistliku temperatuuri hoidmine külmematel kuudel,” hoiatas ta.

Kokkuhoiuvõimalusena näeb ta hoopis korrusmajade tänapäevastamist ja energiasäästlikuks muutmist. “Kes küttekulusid tõesti kokku tahab hoida, peaks võitlema hoopis selle eest, et maja saaks renoveeritud ja küttearved seeläbi väheneks,” rääkis ta.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse. Samuti on liit partneriks LIFE IP BuildEST projektis, mis toob kokku erinevate osapoolte teadmised ja kogemused elamufondi rekonstrueerimiseks.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

Kõneisik:
Urmas Mardi, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja
Tel: 372 50 15077
E-mail: urmas.mardi@ekyl.ee