Virumaa korteriühistud näitavad eeskuju nii renoveerimisel kui jäätmemajanduses

31.05.2022

Eesti Korteriühistute Liidu teade
31.05.2022

OTSEÜLEKANNE KELL 13:00: Eesti Korteriühistute Liit – EKÜL Virumaa Korteriühistute Foorum 2022 | Facebook

Virumaa korteriühistud kogunevad täna, 31. mail kl 13 Eesti Korteriühistute Liidu Virumaa foorumile, kus tänavu keskendutakse keskkonnaküsimustele. „Vaatluse alla tulevad muutused Rakvere linna jäätmemajanduses, 2021. aasta mais jõustunud jäätmeseaduse  muudatused biolagunevate jäätmete kogumise osas ja  sellest tulenevaid korteriühistute võimalusi ja  kohustusi,“ tutvustas foorumi teemasid Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL)  juhatuse esimees Andres Jaadla.

Virumaa korteriühistute foorum toimub 31. mail 2022 kell 13 -17 Art Hotelli konverentsisaalis (Lai tn 18, Rakvere). Foorumi kava näeb siin: https://tinyurl.com/27e9drk8

Lääne-Virumaa inimesed on aasta-aastalt hakanud rohkem jäätmeid sorteerima, sest mõtlevad rohkem sellele, kuidas oleks võimalik materjale taaskasutada, rääkis Lääne-Viru Jäätmekeskuse tegevjuht Priit Raamat korteriühistute liidu veebihäälingus „Korteriühistu taskutarkus“.

EKÜL teavituskampaania „Sorteeri biojäätmeid oma korteris!“ raames said Rakvere suurtes korrusmajades pea kolmsada korterit endale ka biojäätmete kogumise ämbrikese, et biojäätmeid oma korteris mugavamalt sorteerida. „Vastuvõtt oli väga erinev, mõnes majas oli huvi väiksem, teises jällegi küsiti juurde,“ nentis Andres Jaadla. Tema sõnul on Eesti Korteriühistute Liit ka uurinud inimeste suhtumist jäätmete sorteerimisse kodus – väga tihti tuuakse välja, et jäätmeid liigiti koguda pole kodus kuigi mugav. „Aga kui sul on köögis selline väike ämbrike, kuhu biojäätmed panna ja maja ees seisab biojäätmete konteiner, ei ole ju probleemi,“ leiab Jaadla.

Sama meelt on ka Rakvere korteriühistu Tuleviku 10 juhatuse liige Malle Vilu. Korteriühistu alustas biojäätmete eraldi kogumisega omal algatusel juba viie aasta eest ja maja eest leiab korraliku biojäätmete süvamahuti. „Alguses toodi prügi valede kottidega, siis tegin märkuse. Viie aastaga on inimesed aga ära harjunud ja teavad juba, mida ja kuidas sinna panna. Probleeme pole olnud,“ rääkis ühistujuht. Süvamahutit tühjendatakse kord kuus ja Vilu sõnul sellest piisab. „Mahuti pole kunagi ka päris ääreni täis.“ Tema sõnul läheb biojäätmete kogumine käima, kui juba konteiner maja ette tuua –  inimesed harjuvad ja hakkavad ka prügi sorteerima. Jaadla sõnul sõltub palju eestvedamisest. „Kui ühistu on tegus ja jäätmete liigiti kogumise ette võtab ning konteinerid paigaldab, tulevad inimesed kaasa,“ on Jaadla veendunud.

Jaadla sõnul on keskkonnateadlikkuse tõus vajalik, saavutamaks võetud eesmärke kaasaegse säästlikuma elukeskkonna suunas. Virumaa korteriühistute tõhusat tööd selles vallas näitab Jaadla hinnangul ka asjaolu, et Rakvere on esimene Eesti linn, kus suurem osa elamufondist on juba korrastatud. „Enamus maju Rakveres on juba renoveeritud, kasutades innovatiivseid ja energiatõhusaid lahendusi. Virumaa korteriühistud annavad eeskuju, näidates, et hoonete kaasajastamise eesmärgid on ka tegelikkuses saavutatavad,“ nentis Jaadla.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit www.ekyl.ee

Kõneisik:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee