4 head nippi, kuidas pühade ajal vähem kulutada ja toitu säästa

03.12.2020

Eesti Korteriühistute Liidu teade
3. detsember 2020

Jõulud lähenevad ning pühade periood toob paraku tihti kaasa  liigseid kulutusi ja mis seal salata, ka raiskamist. Eesti Korteriühistute Liit kui kampaania “Väärtustades toitu” eestvedaja annab mõned praktilised soovitused, kuidas pühade ajal raha kokku hoida ja vähem toitu raisata.

  • Tee pühade ostulist

Korralik planeerimine on rohkem kui pool võitu! Mõtle pühad läbi, planeeri ning kalkuleeri – mida kavatsed lauale panna, palju sööjaid jõululauda koguneb jne.

  • Ära osta pühadeks topelt

Enamus meist kipub pühadeperioodil ostma rohkem ja veidike ehk ka kallimat ja erilisemat toitu kui tavaliselt ning kahjuks rändab osa sellest pärast pühi prügikasti. Osta toitu vastavalt sööjate arvule, eelistustele ja mitte „igaks juhuks, jõulud ju“.

  • Jälgi sooduspakkumisi ja varu varakult

Pühade toidulauda võid varakult juba planeerima asuda – säti näiteks hooajal sügavkülma soodsate hindadega kodumaise juur- ja puuviljavaru, hoidiseid jms. Samuti saad osta lihatooteid otse talunikelt ja need sügavkülma panna, mitte ei pea jõululaupäeval kõige kallimas poes trügima.

  • Tee söödavaid, aga personaalseid kingitusi

Kingituste tegemine, eriti täiskasvanuile, on keeruline, aga näiteks ise tehtud ja kingisaaja eelistusi arvestav söödav kingitus (taimetee, mõni maitsev snäkk, omakeedetud moos või muu hoidis jne) rõõmustab saajat kindlasti.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) vedas kolm aastat projekti “Väärtustades toitu”, mille eesmärgiks oli vähendada kodumajapidamistes äravisatavate toidujäätmete hulka. Projekti raames toimusid toiduhuviliste kooskokkamised, mis õpetasid toiduaineid säästlikumalt kasutama, samuti arutelud koolides. Korteriühistutele valmis tasuta nõuanderaamat, digitaalselt jagati säästunippe ja muid materjale toidu säästmise kohta ning huvilisteni jõuab retseptikalender.

Kampaania “Väärtustades toitu” on osa koostööprojektist „Global learning approach on food waste in non-formal education“, mis viis kuues Euroopa partnerriigis ellu tarbijatele suunatud maailmahariduse programmi ja kampaania toidu säästliku tarbimise toetamiseks. Novembri lõpus peeti samal teemal ka rahvusvahelist virtuaalkonverentsi. „Nagu selgub rahvusvahelistest uuringutest, moodustavad kodumajapidamiste jäätmed toidujäätmete koguhulga suurima osa. Euroopa on võtnud ambitsioonika eesmärgi vähendada aastaks 2030 kodumajapidamiste toidujäätmete hulka poole võrra ja ka Eesti võiks selle poole püüelda,“ rääkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

„Projektis keskendusime eelkõige kortermajades elavate inimeste teadlikkuse tõstmisele säästliku toidu tarbimise suurendamise ja toidujäätmete vähendamise võimaluste kohta ning kindlasti aitab see korteriühistutes elavatel inimestel edaspidi toiduainetega säästlikumalt ümber käia,“ usub Jaadla.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit www.ekyl.ee

 

Kõneisik:

Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee

Kaasrahastab Euroopa Liit