Korteriühistute toidu säästmise projektis õpetati lapsi ja täiskasvanuid, valmis nõuanderaamat ja retseptikalender

29.10.2020

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
29. oktoober 2020

Eesti Korteriühistute Liit vedas Eestis kolm aastat projekti “Väärtustades toitu”, mille eesmärgiks oli vähendada kodumajapidamistes äravisatavate toidujäätmete hulka. Projekti raames toimusid toiduhuviliste kooskokkamised, mis õpetasid toiduaineid säästlikumalt kasutama, samuti arutelud koolides. Korteriühistutele valmis tasuta nõuanderaamat, digitaalselt jagati säästunippe ja muid materjale toidu säästmise kohta ning peagi jõuab huvilisteni retseptikalender.

„Nagu selgub rahvusvahelistest uuringutest, moodustavad kodumajapidamiste jäätmed toidujäätmete koguhulga suurima osa. Euroopa on võtnud ambitsioonika eesmärgi vähendada aastaks 2030 kodumajapidamiste toidujäätmete hulka poole võrra ja ka Eesti võiks selle poole püüelda,“ rääkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

„Projektis keskendusime eelkõige kortermajades elavate inimeste teadlikkuse tõstmisele säästliku toidu tarbimise suurendamise ja toidujäätmete vähendamise võimaluste kohta ning kindlasti aitab see korteriühistutes elavatel inimestel edaspidi toiduainetega säästlikumalt ümber käia,“ usub Jaadla.

Lisaks oma tarbimise analüüsimisele andis projekt Jaadla sõnul ülevaate sellest, missugune on äravisatava toidu globaalne mõju. „See teema kõnetab kõiki, lastest täiskasvanuteni,“ nendib Jaadla. „Kui konkreetseid seoseid tuua, hakkavad inimesed tõesti mõistma, mida see tähendab, kui me toidu, mille pärast vihmametsi raiutakse, prügikasti viskame. Need kohutavad numbrid ja suurusjärgud, mis äravisatavat toitu ja selle tagajärgi puudutab, mõjuvad šokeerivalt.“

Noored said EKÜL projekti raames harjutada temaatiliste filmide tegemist. „Noored on muidugi teadlikumad, nende jaoks on keskkonnateadlikkus loomulik,“ nendib Jaadla. Samas ei tea nad tema sõnul jällegi paljusid nippe ja trikke, mis sovetiaja toidunappusega kokku puutunud vanemale generatsioonile tuttavad, olgu selleks kasvõi toiduülejääkide nutikas kasutamine. „Sotsiaalmeedias koguvad just nipid ja nõuanded populaarsust,“ kinnitab ta.

Vaata EKÜL soovitusi ja nippe toidu säästmiseks siit: https://www.ekyl.ee/vaartustadestoitu/toidunipid/

Kampaania “Väärtustades toitu” on osa koostööprojektist „Global learning approach on food waste in non-formal education“, mis viis kuues Euroopa partnerriigis ellu tarbijatele suunatud maailmahariduse programmi ja kampaania toidu säästliku tarbimise toetamiseks. „Meil on hea meel, et Eestis on teema nii laialdast kõlapinda saanud ning jõudnud ka otsustajateni – ka Eesti Korteriühistute Liit osales hiljuti keskkonnaministeeriumi ja sotsiaalministeeriumi ellu kutsutud toidujäätmete tekke vältimise teadlikkuse arutelul. Säästev toidukasutus on ju meie kõigi ühine mure, ministrist tavakodanikuni,“ leiab Jaadla.

Foto (Andres Jaadla esinemine toidujäätmete tekke vältimise teadlikkuse arutelul): https://www.dropbox.com/s/3sj2wixkstiqxfr/V%C3%84%C3%84RTUSTADES%20TOITU_JAADLA.jpg?dl=0

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

Kõneisik:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee

Kaasrahastab Euroopa Liit