Suurfoorumil pärjati 2020. aasta parimad korteriühistud

09.10.2020

Eesti Korteriühistute Liidu teade
9 .oktoober 2020

Eesti Korteriühistute Liit korraldas tänavu juba kuueteistkümnendat korda korteriühistute konkursi, parimad selgitati välja kolmes kategoorias: ilus koduümbrus, parim korteriühistu juht ja edukaim renoveerimisprojekt.

Auhinnasaajad sõelus välja konkursi komisjon, kuhu kuulusid SA KredExi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Tallinna Linnavaraameti ja Eesti Korteriühistute Liidu esindajad. Auhinnad anti üle reedel toimunud korteriühistute XXIII suurfoorumil.

„Konkursile esitatud kandidaatide tase on iga aastaga järjest kõrgem,“ kommenteeris Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi. Mardi sõnul iseloomustab tänavust konkurssi üllatuste rohkus. „Tänavu kandideerivad ühistud ja ühistujuhid on teinud kaugelt rohkem, kui on olnud nö ühistu iinimumprogramm ja selle tulemusel on saavutatud midagi väga erilist. Seetõttu ei saanud komisjon ka sel aastal muudmoodi, kui lisaks peaauhindadele antakse täna välja mitu eriauhinda,“ tunnustas Mardi.

Fotod võitjatest:

https://www.dropbox.com/sh/mpxmvcurx276jhg/AADLHF9hT37vDLZOJZovOS5ka?dl=0

„Ilus koduümbrus 2020“  võitja

„Ilusa koduümbruse konkursil torkab alati silma korteriühistute leidlikkus. Isegi väga väikesel maalapil suudetakse elanike tahtmise ja osavate kätega kujundada väga omapäraseid ja pilkupüüdvaid aedasid,“ rääkis Mardi.

Auhinna „Ilus koduümbrus 2020“ võitis korteriühistu Mulla 7 Rakveres. „See 1974. aastal ehitatud maja on teinud renoveerimisega läbi uuestisünni. Erilist tähelepanu väärib maja ümber kujundatud park. Pargi loomisega tehti algust juba 1974. aastal ning pikkade aastate jooksul ja ühise järjepideva töö toel on maja ümbrus kujundatud eriliseks ja kauniks. Aastate jooksul on kasvama pandud kaskede-kuuskede-pihlakate hulgas ka kämmalvaher, roosaõieline toomingas, püramiidtammed, iluõunapuu, värdforsüütia, sarapuud, lõhnavad sirelid ja pärnad. Pargi keksmes troonib lipumast,“ tutvustas Urmas Mardi. „Park leiab aktiivset kasutust nii ühistu enda kui naabermajade laste poolt ja on kõigile heatahtlikele külalistele avatud. Ühistu liikmed kinnitavad, et nende ühises kenas rohelises nurgakeses ei pea paljuks laulda musträstas ega laksutada ööbik,“ rääkis Mardi. „Ilusa koduümbruse kujundamiseks ja hoidmiseks on kulunud palju vabatahtlikku tööd. Kaasalööjaid on töödes õnneks alati leidunud – ühiselt tehakse lehekoristus või põõsaste istutamine, ka talvine lumekoristus toimub ühistööna ja selline süsteem on seni edukalt toiminud. Võitja ühistu on oma tegevusega eeskujuks ka naabermajadele.”

„Parim korteriühistu juht 2020“ eriauhind ja võitja

Tiitli “Parim korteriühistu juht 2020” pälvis korteriühistu Sügise 4 juht Reelika Pirson-Heinloo Raasiku vallast Arukülast. „Seekordne konkursi võitja on tõeline oma ühistu süda, kes korraldab kõike, mis korteriühistus korraldamist vajab.. Rahul ollakse tema tööga korterelamu renoveerimisel.  Elanikud kiidavad ka prügimaja ehitust ja fonolukkude vahetust, mida ühistujuht on eest vedanud. Suurim töö on ühistujuhi jaoks olnud aga majaesise tee servituudi organiseerimine. Lisaks tehniliste tööde koordineerimisele tuleb seekordne võitja hästi toime ka inimestega, sest  aeg-ajalt tuleb lahendada ka naabrite omavahelisi lahkhelisid. Tulemusega on rahul kõik, vanadest noorteni,“ rääkis Mardi.

Tänavu  otsustas komisjon selles kategoorias lisaks peaauhinnale välja anda ka ühe eriauhinna, millega sooviti tunnustada noort ja julget ühistujuhti.  „Ühistu juhtimine on raske töö ja suur on Eesti Korteriühistute Liidu rõõm, kui me näeme, et ka nooremad elanikud tahavad korteriühistu asja ajada ega karda tegeleda tehniliselt päris keeruliste objektidega. Ehk haaratakse härjal sarvist ja asutakse tegelema vajalike töödega,“ märkis Mardi.

Eriauhinnaga  „Julge pealehakkaja“ tunnustati  Pärnu korteriühistu Kirsi 38 juhti Kairi Müürseppa. „Majaelanikud ütlevad, et nii südamegaja põhjalikult nagu Kairi pole keegi varem maja asju korraldanud. Nii ei ole midagi imestada, et nad teda „meie kullatükiks“ kutsuvad. Ta on energiline, abivalmis, oskab hästiläbi rääkida ja väga hea organiseerija. Peale selle teeb ta seda kõike oma põhitöö, koolis käimise ning kahe tütre kasvatamise kõrvalt.“

„Edukaim renoveerimisprojekt 2020“ võitja ja eriauhind

„Tänavuse parima renoveerimisprojekti kandidaate iseloomustab visadus ja ehk isegi kangekaelsus. Hoolimata keerukatest projektidest ja sellest, et neil ühistutel ei õnnestunud kohe ka toetust saada, ei löödud käega. Visalt keskenduti eesmärgile maja lõpuks korda saada ja teha seda parimal viisil, ilma kuskil järeleandmisi tegemata,“ märkis Urmas Mardi.

Komisjon otsustas lisaks peaauhinnale anda välja veel eriauhinna, mis kannab nimetust „Taastatud hiilgus – renoveerimise ja restaureerimise särav tulemus“, mille pälvis  Tallinna korteriühistu Vabriku 2. „Tagasihoidlikum nimetus poleks sellele majale lihtsalt sobinud. Tegemist on miljööalal asuva ainulaadse fassaadiga silmapaistva hoonega, mille rekonstrueerimisprotsess võttis omajagu aega – korteriühistu valmistus renoveerimtöödeks 15 aastat,“ rääkis Urmas Mardi. „Hoonel on teostatud kogu hoone fassaadi ja katuse renoveerimistööd ning võib öelda küll, et Vabriku 2 särab endisaegses hiilguses. Katusel on taastatud ja/või uuesti ehitatud kõik balustraadid ja korstnad. Hoovis asuvad rõdud, mis olid üsna lagunenud, said täielikult demonteeritud ja ehitatud uuesti täpselt samasugustena nagu nad esialgselt olid.“

„Edukaim renoveerimisprojekt 2020“ on KÜ Iirise 5 Tallinnas. Urmas Mardi sõnul on parima renoveerimisprojekti auhinna võitnud ühistu oma maja renoveerinud nii, et võõrad arvavad, et tegemist on uusehitisega. „Sellise tulemuseni jõudmine on aga ühistujuhilt ja ühistu liikmetelt nõudnud äärmist visadust. Renoveerimise ettevalmistustega alustasid nad 2009. aastal, valmistuti mitmel korral taotlema ka KredExi toetust, kuid ikka jäädi hiljaks, sest toetusraha sai enne otsa. Projekt jõuti selle aja jooksul majale juba mitu korda uus tellida, sest nii pika perioodi jooksul muutusid ajas ka nõuded renoveeritavatele elamutele,“ rääkis Mardi.

Siiski ei jäetud jonni ja üheksa aasta möödudes võisid tööd alata. „Eesmärgiks seati maksimaalne energiasääst ja ka maksimaalse KredExi toetuse taotlemine. Teostati kõik KredExi taotlusvoorus nõutud tööd, sealhulgas paigaldati päikesepaneelid. Lisaks vahetati reo-, vihma- ja tarbeveetorustik, paigaldati leed valgustus nii maja sisse kui välja ning rajati ratta hoiuruum, mille lukustus toimub elektroonilise nööpvõtmega; täielikult remonditi trepikojad ja koridorid ning treppidele paigaldati plaadid,“ tutvustas Mardi. Lisaks energiasäästu saavutamisele pandi rõhku ka disanile ning lisati sissepääsudele puitsõrestik, et luua majale atraktiivne välimus. „Majaelanikud on rahul, sest kulud saadi alla ja maja saadi soojaks. Kõrvutades renoveerimise tulemusi teiste täisrenoveeritud majade saadaolevate andmetega, jääb silma muljetavalt väike energiatarbimine. Näiteks 2019. aastal aprillist kuni novembrini oli kaugkütte kulu põhimõtteliselt null,“ tõi Mardi välja. „Lõpetaks ühistujuhi enda sõnadega renoveerimise tulemuse kohta: „Rahalist säästu on ikka kena vaadata!““

„Aitäh kõigile osalejatele ja julgustame kõiki ühistuid juba järgmisel aastal ka ise kandideerima!“ kutsus üles Urmas Mardi.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

 

Kõneisik:
Urmas Mardi, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja
Tel: 372 50 15077
E-mail: urmas.mardi@ekyl.ee