Korteriühistud saavad aidata kaasa koroonaviiruse ohjamisele.

11.03.2020

Tähtis teada: nii aitad koroonaviiruse levikut piirata

Paljudes riikides, sealhulgas Eestis, levib praegu koroonaviirus ehk ametliku nimega SARS-CoV-2. Uus viirus põhjustab COVID-19 haigust, sel puudub ravi ja see on kaasa toonud juba mitmeid surmajuhtumeid. Viirus kandub edasi ka inimeselt inimesele, see on eriti ohtlik vanematele ja vähenenud immuunsusega inimestele, seega tuleb igaühel oma ja lähedaste tervist hoida.

Nii vähendad riski nakatuda koroonaviirusesse ja teistesse viirushaigustesse:

Pese regulaarselt vähemalt 20 sekundit käsi vee ja seebiga. Kui pesemisvõimalust pole, kasuta desinfitseerimisvahendeid – oluline on teada, et viirused hävitab vaid desinfitseerimisvahend, mille etanoolisisaldus on üle 70%.

Puhasta korteris põhjalikult pinnad, mis on haigusetekitajatele heaks kasvulavaks – ukse käepidemed, lülitid, WC poti nupp, kraanid jms. Puhasta regulaarselt ka oma nutitelefoni, mis sõrmedelt haigusetekitajaid koguda võib.

Kui aevastad või köhid, kata nina ja suu ühekordse pabertaskurätikuga. Viska kasutatud pabertaskurätik kohe suletavasse prügikotti või- kasti. Kui pabertaskurätikut pole käepärast, võid hädapärast suu varrukaga katta.

Ära viska kasutatud taskurätikuid kortermaja koridori põrandale ja ära sülga maha.

Väldi lähikontakte inimestega, kellel on mõni viirusnakkus – hoia vähemalt meetrist vahemaad. Kui lähikontakti pole võimalik vältida, püüa terved pereliikmed haigest eraldi hoida, hea oleks, kui haigel on eraldi voodipesu, käterätikud jms.

Kui majas puudub nõuetekohane ventilatsioon, tuuluta tube. Terviseamet on kinnitanud, et kortermaja ventilatsioonisüsteemi kaudu koroonaviirus ei nakka.

Terviseamet on koroonaviiruse riskipiirkondadeks kuulutanud Hiina, Itaalia, Iraani ja Lõuna-Korea. Välisministeerium ei soovita lisaks riskipiirkondadele reisida ka Prantsusmaale Alsace’i piirkonda ning Saksamaale Nordrhein-Westphaleni liidumaale. Kui oled aga riskipiirkonnast naasnud, jälgi hoolikalt oma tervist. Kui pärast saabumist on sul tekkinud koroonaviirusele viitavad sümptomid nagu palavik, köha või hingamisraskused, kontakteeru esmalt telefoni teel oma perearstiga või küsi nõu perearsti infoliinilt 1220. Teavita arsti oma hiljutisest viibimisest riskipiirkonnas ning Eestisse saabumisest. Sealt saad juhised, kuidas edasi käituda. Kui sinu seisund on kriitiline ja vajad hospitaliseerimist, siis kontakteeru kiirabiga numbril 112.

Kui pead olema koduses karantiinis, jälgi rangelt selle nõudeid. Kui vajad abi igapäevatoimetustes, võta telefonitsi ühendust kohaliku omavaltsuse sotsiaalosakonnaga. Abi ja tuge saad ka Terviseameti lehelt www.koroonaviirus.ee

Väldi rahvakogunemisi. Kui majas on mitmed inimesed viirushaigustega kimpus, tasuks kaaluda ka üldkoosoleku edasilükkamist või pidada see vabas õhus.

Soovituslikud materjalid printimiseks:

Kuidas saan hoida ennast ja teisi viiruste hooajal?

Как я могу защитить себя и других в период вирусов?

 

NB! Lisaks oma majas elavate inimeste teavitamisele, on oluline erilist tähelepanu pöörata ka koristamisele antud perioodil. Soovitused koristajatele leiate siit: eesti keeles ja vene keeles

EKÜL soovib rahulikku ja mõistlikku toimetamist! Jääme terveks!