Liit: pühade meelelahutus ei tohi naabreid segada

06.12.2019

Eesti Korteriühistute Liidu teade
6. detsember 2019

Eesti Korteriühistute Liit tuletab detsembris meelde, et vilkuvate tulede, rõdude kaunistamise või ilutulestikuvahendite kasutamisega tuleks piiri pidada. „Viimasel ajal on taas meieni jõudnud juhtumeid, kus inimesed on hädas kõrvalmaja rõdudel häirivate vilkuvate pühadekaunistusega. Samuti kaevatakse igal talvel ilutulestikuvahendite kasutamise üle korrusmajade vahel,“ rääkis Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Ta kutsub ilutulestiku kasutamisest korrusmajade vahel või rõdudel kindlasti loobuma. „Kindlasti ei tohiks ilutulestikuvahendeid kasutada korrusmajade vahel ega mingil juhul ka rõdudel, kuna tegemist on väga suure ohuga elanike varale ja tervisele. Juhtumeid, kus rakett on lennanud naabermaja rõdule ja selle süüdanud, on juba ette tulnud,“ rääkis ta.

Samuti ei pea Mardi õigeks nende kasutamist kogu detsembrikuu jooksul. „Inimesed kurdavad selle lõputu ilutulestikuvahenditega paugutamise üle, mis Eestis juba hilissügisel lahti läheb,“ nendib ta. „Piirangud ilutulestikuvahendite müügiaja ja kasutuskoha suhtes võiks kindlasti kõne alla tulla. Paljud riigid on siin seadnud karmid reeglid. Näiteks Soomes või Saksamaal saab ilutulestikuvahendeid osta vaid detsembri lõpupäevil. Ja Inglismaal on eraisikutel ilutulestiku kasutamine avalikes kohtades nagu tänavatel ja teedel lausa keelatud,“ toob ta näiteid.

Väga häirivaks on kujunenud ka vilkuvad ja muusikalised jõulukaunistused, mida inimesed oma rõdudele riputada armastavad. „Valgusšõu ja jõululaulud võivad olla toredad, aga kui neid 24/7 vastu tahtmist kuulama pead, kujuneb sellest müraterror,“ nendib Mardi. Ta soovitab sellistest kaunistustest, mis teisi inimesi häirida võiks, loobuda.

„Korteriühistu sisekorda võiks kirjutada ka maja, sealhulgas rõdude dekoreerimist puudutavad reeglid – samuti selle, millal kaunistused maha võetakse, et jõulutuled jaanipäevani ei ripuks,“ leiab Mardi. Nii saab tema sõnul vältida olukorda, kus rõdudele ilmuvad silmariivavad ja müraterrorit tegevad vidinad. „Samuti võib lohakalt kinnitatud kaunistustest saada oht, kui need näiteks tugevama tuulega alla kukuvad,“ hoiatab Mardi. „Igaühele jääb aga alati võimalus kujundada oma korter soovide kohaselt.“

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

 

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit

www.ekyl.ee

 

Kõneisik:

 

Urmas Mardi, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna

juhataja

Tel: 372 50 15077

E-mail: urmas.mardi@ekyl.ee