Korteriühistud: kõnniteede korrastamisel peaks appi tulema kohalik omavalitsus

20.01.2019

Eesti Korteriühistute Liidu teade
20. jaanuar 2019

Eesti Korteriühistute Liit rõhutab, et kõnniteede hoolduse jätmine kinnistuomanike mureks on ülekohtune, seda eriti olukorras, kus omavalitsuse tellitud lumesahad lükkavad sõiduteedelt kõnniteedele üüratud lumehunnikud.

“Eesti Korteriühistute Liit on seda aastaid rääkinud, et kinnistuomanike koorem on lumerohkel talvel nagu tänavunegi talv, ebaproportsionaalselt suur. Kojamees lükkab kõnnitee korralikult lahti ja juba paar minutit peale puhastamist laiutab kõnniteel suur lumehunnik, sest sahk on mööda sõitnud. Kui sahk lükkab kogu lume sõiduteelt kõnniteele, siis kes vastutab lume äravedamise eest?! ” kommenteerib Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi. Seaduse kohaselt on teega külgneva maatüki omanik kohustatud korraldama sõidutee ja tema kinnisasja vahel asuval kõnnitee koristuse, sealhulgas lume ja libeduse tõrje, tasemel, mis võimaldab kõnniteel ohutult liigelda.

“Muidugi on ühistud lumekoristusel väga tublid, kuid panna korteriomanikud läbi ühistu vastutama mitte ainult oma hoovi, vaid ka kinnistuga piirnevate kõnniteede libedusetõrje ja lumerookimise eest, lisab neile hulga rahalisi kohustusi,» kõneles Mardi. «Kohalik omavalitsus võiks võtta selle osaliselt enda kanda või siis ühistud teede korrashoiul rahaliselt toetada – graniitsõelmete jagamisest jääb paraku väheks. Kõik need seisukohad on korteriühistud varasemalt ka oma foorumil tehtud ühisavalduses  välja toonud,” selgitab Mardi.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

 

Lisainformatsioon:

Urmas Mardi, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja
Tel 372- 50 15077, e-mail: urmas.mardi@ekyl.ee

Eesti Korteriühistute Liit