Läbimõeldud liiklusskeem päästis kortermaja parkimisprobleemidest

23.11.2018

Eesti Korteriühistute Liit
Pressiteade
23. november 2018

Parkimisprobleemid teevad kortermajadele jätkuvalt muret, nendib Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimees Andres Jaadla. Ta esines hiljuti Tallinna elamumajanduskonverentsil ning konverentsi arutelu „Tallinn – elukeskkond kõigile (autoga ja autota)“ tekitas Jaadla sõnul kirgi ja tõstis esile erinevaid arvamusi lahenduste osas. “Parkimine on ülioluline teema ja lahenduse  leidmisel tuleb leida suureneva autostumise ja  rohealade vahel korteriühistu liikmetele sobiv kompromiss,” rääkis Jaadla.

Parkimisprobleemidega oli kimpus ka tänavu EKÜL korteriühistute konkursil parima renoveeritud kortermaja tiitli võitud Pargi 3 Alu alevikus Raplamaal. Trepikodade uste ette pargitud autod ei lubanud vaat et poekotiga enam majja sisenedagi, autode mõlkimistest ja konfliktidest rääkimata. “Kui meie maja nelikümmend aastat tagasi ehitati, polnud ju taolist liikluskoormust nagu nüüd,” räägib ühistujuht Viktoria Pavliuk Eesti Korteriühistute Liidu ajakirja Elamu uues numbris. Tänapäevased vajadused on mõistagi muud  ja teinekord olla peres lausa kolm sõidukit. “Olimegi sunnitud koostama liiklusskeemi, et igaüks ei sõidaks ega pargiks kohta, mis pähe tuleb,” rääkis ta. Renoveerimise käigus taastati õueala asfalt ja ka parkimiskohti tuli juurde – kuigi parkimiskohad  ära jagatud ei ole, pole uus kord konflikte tekitanud.

Euroopas on Jaadla sõnul leitud parkimisprobleemile erinevaid lahendusi. “Näiteks Rootsi Korteriühistute Liit on parkimisprobleemide leevendamiseks moodustanud korteriühistute juurde nn. autoühistuid, mille liikmed saavad kokku leppida autoühistule  kuuluvate autode kasutamise ajad,” vahendas Jaadla. “Korteriühistud on Rootsis nimelt kindlaks teinud, et reeglina vajatakse autot erisõitudeks ja linnast väljas käimiseks. Igapäevaseks töölkäimiseks kasutatakse ühistransporti. Inimesed on aru saanud, et ummikutes istumiseks ja lihtsalt maja ees  seismiseks ning parkimiskoha kinnihoidmiseks autot omada ei ole vaja. Lihtsam ja odavam on autoühistu siseselt koostööd teha ja autode kasutamine  vastavalt vajadusele kokku leppida. Seetõttu on tekkinud autoühistud Rootsi korteriühistute seas vägagi populaarsed, mis omakorda leevendab parkimisprobleemi,” vahendas Housing Europe’i juhatusse kuuluv Jaadla Euroopa kogemust.

Pargi 3 kortermaja (Alu alevik, Raplamaa) liiklusskeemi fotod:

https://www.dropbox.com/sh/2d0502goz6dpa4g/AACrOsZ3tZ1QEY9bjzPMVj79a?dl=0

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub EKÜLi rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevusteks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit

www.ekyl.ee

Lisainfo:

Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987