Kas Airbnb annab soodsatele üürikatele surmahoobi?

01.06.2018

Eesti Korteriühistute Liidu teade
1.juuni 2018

7. juunil Tallinnas toimuval rahvusvahelisel konverentsil „Digitaalsed linnad – elamisväärsus ja taskukohasus“ arutatakse ka lühiajaliste üürikorterite ehk Airbnb temaatikat.

Taskukohase elamispinna võimalikkusest kõneleb konverentsil Urban Innovation Vienna analüütik Dr. Johannes Lutter. “Jagamismajanduse lipulaevana populaarsust koguv Airbnb külaliskorterite süsteem on tegelikult üsnagi reguleerimata, nö tume maa ning see on kõikjal üle ilma, kaasa arvatud Eestis, palju probleeme tekitanud,” kommenteeris Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimees, Housing Europe juhatuse liige Andres Jaadla.

Eesti korteriühistutele on lühiajaliselt väljaüüritavad korterid pinnuks silmas, kuid EKÜL õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul on korteriomaniku põhiõigus korteri vaba kasutus, mille hulka kuulub ka õigus korterit kas lühi- või pikaajaliselt välja üürida. “Lühiajaliste üürnikega kaasneb see häda, et ühistus kokku lepitud sisekorra reeglitest kinni ei peeta. Sellisel juhul on muidugi vastutav korteriomanik, kes peab tagama, et üürnikud end viisakalt üleval peaksid,” rääkis Mardi.

Üle ilma teevad aga lühiajaliselt ja kallilt Airbnb kaudu väljaüüritavad korterid muret soodsa elamispinna otsijatele. “Airbnb tõstab üürihindasid ja see lööb üürituru sassi. Paljudes linnades on juba praktiliselt võimatu pikemaajaliselt soodsalt elamispinda üürida,” rääkis Jaadla.

Tallinnas elamumajanduse tippkohtumise raames 7. juunil toimuva rahvusvahelisel konverentsi „Digitaalsed linnad – elamisväärsus ja taskukohasus“ peakõnelejaks on tehnoloogiavaldkonna eestkõneleja ja urbanist, endine Nokia disainiosakonna juhataja ning bestselleri “Nutilinna vastu” autor Adam Greenfield.

Lisaks Adam Greenfieldile astuvad Euroopa elamuvaldkonna tähtsaimal aastakonverentsil üles Arhitektuurikeskuse juht Raul Järg, Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Jüri Rass, Tallinna abilinnapea Eha Võrk, mitmete Euroopa elamuühenduste esindajad jpt. Osalejaid tervitavad Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe president Cédric Van Styvendael, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo (videotervitus), Tallinna linnapea Taavi Aas ja Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees, Housing Europe juhatuse liige Andres Jaadla.

Konverentsi kava siin: http://ekyl.ee/wp-content/uploads/2018/05/Digitaalsed-linnad-7.06.18-5.pdf

Ajakirjanikud on oodatud sündmust kajastama!

Teadmiseks ajakirjanikele: kes soovib pikemat usutlust konverentsi peakõneleja Adam Greenfieldiga, sel tuleks võimalikult kiiresti aadressil press@ekyl.ee oma soovidest märku anda, kuna intervjuud tuleb tema managementi’ga kooskõlastada. Samuti palume aegsasti märku anda, kui on soov kõnelda Housing Europe presidendi Cédric Van Styvendaeli või teiste esinejatega, et saaksime väliskülaliste esinemisi paremini planeerida.

Lisainfo:

Konverentsi Eesti kõneisik on Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987, e-mail: jaadla@ekyl.ee

Esinejate liikumisega, intervjuude planeerimisega vms. seotud lisaküsimused: Anu Sarnet, EKÜL välissuhete ja projektide juht

E-mail: anu. sarnet@ekyl.ee, tel: 627 5740