Eestis toimub maailma mõjukamate elamuorganisatsioonide esimene tippkohtumine

11.05.2018

Eesti Korteriühistute Liidu teade
Tallinnas, 11.mail 2018

Juunis leiab Tallinnas aset elamumajanduse tippsündmus: esmakordselt saabuvad korraga ühisele kokkusaamisele kolm maailma mõjukamat elamuvaldkonna ühendust Housing Europe, ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni Elamu-ja Maamajanduskomitee ning Rahvusvaheline Elamukooperatiivide Liit. Maailma kolme mõjukama elamuvaldkonna ühenduse esindajad väisavad Tallinna 6. – 8. juunil 2018 toimuva Housing Europe üldkogu raames. Üldkogu toob esmakordselt Eestisse kokku ligi 100 elamuvaldkonna tippjuhti ja eksperti üle maailma.

Tippkohtumine algab 6. juunil Tallinnas ad-hoc töögrupi aruteludega muutustest elamumajanduses ning päevakavasse mahub ka mitme Tallinna innovatiivse projektiga tutvumine. 7. juunil toimub aga Maarjamäel fimimuuseumi saalis rahvusvaheline konverents pealkirjaga „Digitaalsed linnad – elamisväärsus ja taskukohasus“.

“Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe’i jaoks on üldkogu näol tegemist erakordse sündmusega, sest toimub üleilmne kokkusaamine teiste elamuorganisatsioonidega. Tavaliselt need kolm suurt organisatsiooni kokku ei juhtu ja see, et Tallinnas korraga kohtutakse, on meie praktikas harukordne,” märkis Housing Europe’i president Cédric Van Styvendael.

“Tallinnas korraldatav üldkogu annab võimaluse ühendada kaks olulist juubelit: Eesti Vabariik 100 ning Euroopa elamuorganisatsioone ühendavaHousing Europe’i 30. aastapäev,” rääkis Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimees Andres Jaadla. “Eriline heameel on aga korraldada elamumajanduse tippsündmus Eestis just nüüd, sest käesolevat aastat võib Eestis nimetada ka korteriühistute aastaks. Jõustus ju tänavu uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus, millega loodi suur hulk uusi korteriühistuid.”

aastal loodud Housing Europe on Euroopa elamuorganisatsioonide ühendus, kuhu täna kuulub 45 liikmesorganisatsiooni 24 Euroopa riigist.

Kokku esindavad Housing Europe liikmed 26 miljonit eluaset, mis moodustab 11% kogu Euroopa Liidu elamufondist. EKÜL on Housing Europe liige alates Eesti liitumisest Euroopa Liiduga ning alates 2014. aastast on EKÜL juhatuse esimees valitud ka Housing Europe juhatusse. EKÜL keskendub oma tegevuses Housing Europe liikmena eelkõige korteriühistute huvide esindamisele ning vahendab Balti riikidest ainsa liikmena ka kogu piirkonna elamuvaldkonnas toimuvat.

ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni Elamu- ja Maamajanduskomitee (UNECE Committee on Housing and Land Management) on 1947. aastal loodud ÜRO üksus, mis tegeleb ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni (UNECE) piirkonna elamumajanduse poliitikate koordineerimisega ja avaldab statistikat ja analüüse ning soovituslikke juhendmaterjale elamumajanduse valdkonnas. UNECE liikmeskonda kuulub 55 riiki.

Rahvusvaheline Elamukooperatiivide Liit (Co-operative Housing International, CHI) on ülemaailmne elamuvaldkonna organisatsioon peakorteriga Kanadas, mille eesmärk on ühendada ja esindada elamuvaldkonnas tegutsevaid kooperatiive ja ühistuid.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Teavitust toetab SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Mõned fotod loo juurde leiab siit:
https://www.dropbox.com/sh/9po4n2xz435qstd/AACWs9oB0sWeIE-GxcUEu4j9a?dl=0

Lisainfo:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: jaadla@ekyl.ee
Eesti Korteriühistute Liit