EKÜL annab nõu Ukraina korteriühistutele

22.04.2017

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla osales 14. aprillil. 2017 Ida-Ukrainas Zaporižžja linnas toimunud rahvusvahelisel konverentsil, mille peateemaks oli energiasääst ja energiatõhusus kortermajades.

Zaporižžja jaguneb halduslikult 7 linnarajooniks, kus elab hinnanguliselt kokku 700 000 inimest. Linn asub 230 km kaugusel Ida-Ukraina konfliktikoldest Donetskist. Linnas on aktiivsel käivitunud korteriühistuliikumine (ukraina keeles ОСББ). Ukraina valitsus on käivitanud kortermajade renoveerimiseks ja kordategemiseks programmi „soojad laenud” (програма «теплих» кредитів). Ligi 200 ühistut koondunud organisatsiooni „Ring“ (“КРУГ”) mille eesmärgiks on ühistuid kokku tuua, koolitada ja toetada ühistute vahelist kogemuste vahetamist.

Andres Jaadla sõnul on Zaporižžja ühistute jaoks olulisteks probleemideks põgenikevool Ukraina idapoolsete linnade sõjakoldest ja suures osas vene turule orienteeritud tootmise mahu vähenemise tõttu kasvanud tööpuudus. Viimaste aastate jooksul on linna saabunud ligi 100 000 põgenikku. Mitmed linnas tegutsevad vene turule suunatud ettevõtted on oma tegevust vähendanud või lõpetanud. Näiteks jäi viimasel kuul linnas ühe suurtehase sulgemise tagajärjel töötuks 17 000 elanikku. Kõik see avaldab mõju elamumajandusele, kuid hoolimata raskustest on ühistuid eest vedavad inimesed positiivsed ja palju ära teinud oma majade energiatõhusaks muutmisel.

EKÜL juhatuse esimehe ettekanne pälvis kohalikus meedias suurt tähelepanu.

TV uudised:

https://www.youtube.com/watch?v=_Vu0rtpWpp8

https://www.youtube.com/watch?v=lfBmTRr8VQ8

Kirjutav press:

http://topnews.zp.ua/other/2017/04/14/126581.html

http://iz.com.ua/zaporoje/119026-zaporozhcev-uchili-vnedryat-energoeffektivnye-meropriyatiya-v-mnogokvartirnyh-domah.html

Lisainfo:

Andres Jaadla
EKÜL juhatuse esimees
jaadla@ekyl.ee

DSC_1013DSC_0039DSC_0045