Rakverest võib saada esimene linn Eestis, kus pea kõik majad saavad lähiajal renoveeritud

10.02.2017

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
10. veebruar 2017

Rakvere võib olla üks esimestest Eesti linnadest kus enamus elamufondist saab lähiajal renoveeritud, tõdeti Eesti Korteriühistute Liidu Virumaa foorumil. Virumaa ja Rakvere korteriühistute märkimisväärset aktiivsust tõstis esile ka foorumil esinenud SA KredEx eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juht. Triin Reinsalu. „Pea kõik toetust saanud korteriühistud on kasutanud just innovatiivseid ja energiatõhusaid lahendusi soosivat 40% riiklikku toetust,” lisas Reinsalu. KredExi andmetel on tänaseks toetuseks eraldatud 102 miljonist ära kasutatud 43 miljonit. Foorumil avaldati ka arvamust, tõenäoliselt lõpevad eraldatud toetussummad lähiaastatel ning riik peaks tagama renoveerimise katkematu toetamise jätkumise.

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla sõnul on Rakvere eelmisel aastal mitmed majad valmis saanud ning liidu andmetel valmistub renoveerimiseks veel ligi 13 maja linnas, KredExi renoveerimistoetust taotleb 26 Lääne-Virumaa korteriühistut. „Rakvere võib olla tõesti esimene linn Eestis kus kõik või enamus maju saavad lähiajal korda,“ lisas Jaadla. Tema sõnul tuleb tunnustada korteriühistute juhte linnas kes on võtnud majade kordategemise eestvedamise oma südameasjaks. Foorumil astusidki üles mitmed ühistujuhid, kes oma majas mullu renoveerimise läbi viisid ja foorumist osavõtjatele praktilisi kogemusi jagasid. Energiaaudiitor Aare Vabamägi tegi põhjaliku ülevaade küttekuludest Rakvere ühistutes enne ja pärast renoveerimist ning näitas praktiliste näidete alusel renoveerimise tasuvust.

Rakvere osales viis aastat tagasi ka Euroopa Liidu riikideülese koostööprojektis Urb.Energy, millesse oli kaasatud viisteist partnerit kuuest riigist ning mille eesmärgiks edendada energiasäästlikku renoveerimist Euroopa Liidus kombineerituna linnapiirkondade ühtse arenguga. Linnavalitsus koostöös korteriühistutega soovis Rakveres terviklikult välja arendada linna ühe rahvarohkeima Seminari tänava piirkonna, sidudes kortermajade tervikliku renoveerimise ja linnaruumi.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:
Andres Jaadla,
Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel +372 520 3987

Eesti Korteriühistute Liit
Tel: 627 5740
E-mail: ekyl@ekyl.ee