Virumaa korteriühistud püsivad renoveerimistaotlustega Eesti esikolmikus

06.03.2016

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
6. märts 2016

Eesti Korteriühistute Liidu Virumaa suurfoorumil tõdeti, et Rakvere ja Virumaa linnapilt muutub lähiajal oluliselt ilusamaks ja energiatõhusamaks. Foorumil esinenud SA KredEx eluaseme ja energiatõhususe divisjoni hoonete energiatõhususe projektijuhi Kalle Kuuse sõnul on Virumaa korteriühistud renoveerimistaotluste ettevalmistamisel riigis kolmandal kohal üllatuslikult esikohal oleva Tartumaa ja Eesti suurima maakonna Harjumaa järel.

Eesti Korteriühistute Liit korraldas laupäeval, 5. märtsil Virumaa korteriühistute foorumi “Korteriühistute renoveerimiskevad Virumaal”. „Rakveres on juba täna ligi 20 korteriühistut on oma taotluste esitamisega KredExile lõpusirgel,” kinnitas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla. “Kui kõik need taotlused ka rahastuse saavad, muutub linna välisilme oluliselt. Lisaks Rakverele on aktiivsed ühistud ka Kundas ja Tapal , Vinnis, Kadrinas ning teistes Virumaa piirkondades. See näitab, et lähiaastatel muutub meie linnade ning asulate elukeskkond oluliselt,” rääkis Jaadla.

Just Rakverest alguse saanud Eesti Korteriühistute Liit tähistab tänavu 20.aastapäeva. “Hea on tõdeda ,et Rakvere ühistud on valinud kiire arengu, teataval määral tunnustab see liidu aastatepikkust tegevust ühistute arendamisel ja näitab, et aastatepikkune tegevus hakkab linnapildis välja paistma,” nentis Jaadla.

“Virumaa korteriühistud on viimaste aastate investeeringutega muutnud nii Rakvere kui Virumaa linnade ja asulate pilti värvilisemaks ja kaunimaks. Küttearved on renoveeritud majades läinud oluliselt väiksemaks. Selle arvelt saab tasuda järelmaksu. Keskmine küttekulude kokkuhoid on renoveeritud majades olnud soojusmõõtjate näitude keskmisele talvele üleviimisel ja ühistute tagaside kohaselt, sõltuvalt valitud tegevustest, keskmiselt 40 – 60 % ning kohati isegi rohkem, Rakveres on selliseid näiteid juba kümmekond” rääkis foorumil energiaaudiitor Aare Vabamägi.

Majandus Ja Kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Andrus Väärtnõu julgustas ühistud olema aktiivsed ja innovaatilised ning kinnitas, et riik pöörab jätkuvalt aktiivset tähelepanu elamusektori arengule.

Foorumile kogunenud ühistutele jagasid praktilist nõu projekteerijad, konsultandid ning ehitajad, foorumile kogunes üle 60 osaleja kogu Virumaalt. Kokku tulnud korteriühistute esindajad väljendasid aga kahetsust omavalitsuste leige huvi vastu foorumil osalemise osas. Uue ehitusseadustiku rakendamise valguses on omavalitsustel nende hinnangul väga oluline roll renoveerimisdokumentatsiooni ettevalmistamisel ja läbivaatamisel ning nii mõnigi kord võib just omavalituses tekkida see ajapidur, mis takistab korteriühistul operatiivselt renoveerimisdokumentatsiooni ette valmistada.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17.aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:

Andres Jaadla, Housing Europe’i juhatuse liige ja Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
tel +372 520 3987

Eesti Korteriühistute Liit
Tel +372 627 5740
E-mail: ekyl@ekyl.ee