Eesti kortermajade renoveerimistoetus saab Euroopas kiita

25.02.2016

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
25.02.2016

Euroopa Komisjoni regionaalvaldkonna ajakiri Panorama kirjutas ühtekuuluvuspoliitika fondide investeeringutest säästvasse energiamajandusse, tuues energiatõhususe tõstmise näitena esile Eesti korterelamute renoveerimistoetuse. Investeeringuid energiatõhususe tõstmisse nimetab ühe prioriteedina oma intervjuus ka rahandusminister.

“Euroopa üheks prioriteediks on vastutustundlik eluasemepoliitika, mis tuleb kiirelt viia vastavusse ühiskonna vajadustega. Üheks oluliseks märksõnaks on hoonete muutmine energiasäästlikumaks, kuid ilma riiklike toetusteta on see väga raske, et mitte öelda – võimatu,” rääkis Euroopa elamuorganisatsiooni Housing Europe juhatusse kuuluv Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Renoveerimistoetuste olulisust rõhutas ka Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) tellimusel 2014.aastal valminud ühistute renoveerimisvõimekuse hindamise pilootuuring. EKÜLi juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul selgub uuringust, et toetused on renoveerimisotsuse tegemisel olulise tähtsusega. “Oluline on tagada toetus eelkõige neile, kes omal jõul ei ole võimelised renoveerima, otsetoetustel on väga oluline roll,” ütles ta.

Lisaks riiklikule strateegiale ja kohaliku omavalitsuse initsiatiivile on oma roll täita vabaühendustel. Eesti Korteriühistute Liidul täitub tänavu 20. tegevusaasta. “Korteriühistute liidul pole võimalik jagada otsest rahalist toetust, küll aga püüame suurendada korteriühistute teadlikkust renoveerimise osas, panustades nii renoveerimisotsuse langetamise kiirusesse,” rääkis Mardi. “Renoveerimist takistavaks teguriks on peamiselt teadlikkuse ja eestvedamise puudumine. Eesti korteriühistud on selles vallas Euroopas tõeliseks eeskujuks, sest meie ühistujuhtide teadlikkus ja eestvedamise tahe on väga suur ja nii majad korda saavadki,” nentis ta. Eesti Korteriühistute Liit on ühistute teemal koolitusi pidanud Valgevenes, Ukrainas, Gruusias ja Albaanias, tarbijahariduse alast koostööd plaanitakse ka Leedu Tarbijate Instituudiga.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:

Andres Jaadla, Housing Europe’i juhatuse liige Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel +372 520 3987

Urmas Mardi Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige
Tel +372 50 15077

Eesti Korteriühistute Liit
Tel +372 627 5740
E-mail: ekyl@ekyl.ee