“Kõlblik kuni” märgitakse kiiresti riknevale toidule, mis võib säilimisaja ületamisel muutuda lühikese aja jooksul inimese tervist ohustavaks, kuna sellise toidu koostis soodustab toidu riknemist põhjustavate mikroorganismide kasvu ja paljunemist või toksiinide tekkimist. Kiiresti riknev toit on näiteks värske liha, kala ja toorpiim. Oluline on järgida pakendil esitatud säilitamis- ja kasutamistingimusi, mis annavad teavet toidu ohutu säilitamise, aga ka tarbimise tähtaja kohta avatud pakendi korral. Toitu, mille „kõlblik kuni“ kuupäev on möödas, ei tohi ühelgi moel turustada.
Märgistust „parim enne“ kandev toit on parimate omadustega märgitud kuupäevani, kuid selle möödumisel on toit veel mõnda aega piisavalt kvaliteetne ning ohutu, et seda süüa. Sellist märgistust kasutatakse enamasti pikema säilimisajaga toitude puhul, nagu näiteks leib ja sai, kuivained, maitseained ja küpsised. “Parim enne” kuupäeva ületanud toitu on lubatud müüa ja jagada eeldusel, et toit on ohutu. Lisaks tuleb müügikohas ostjaid teavitada sellise toidu säilimisaja möödumisest.
Riigikantselei ellu kutsutud innovatsiooniprogrammi raames töötasid Maaeluministeerium, Keskkonnaministeerium, Sotsiaalministeerium, Saaremaa vald ja Eesti Korteriühistute Liit välja mitu lahendust selleks, kuidas toitu vähem raisata. Ühe ettepanekuna pakuti välja muudatus, mille kohaselt võiks edaspidi kasutada piimatoodetel märgistuse „kõlblik kuni” asemel märget „parim enne”.