Mida teha hapude õuntega?
28.09.2019Sügisel kipub olema ikka õunte üleküllus ja aiaomanikud sätivad õunakaste lausa tänava äärde. Tihti jääb üle aga hulk hapusid ubinaid, mida eriti niisama krõbistada ei taha. Aga hapud õunad võib peita saiavormi sisse – see mõnusalt kodune lapsepõlveroog omakorda aitab lisaks õuntele ära kasutada ka mõni päev seisnud saia.
Saiavorm hapude õuntega
Neljale sööjale
250 gr saia
150 gr suhkrut
3-4 keskmise suurusega haput õuna
200 ml kohvikoort
3 muna
Maitsestamiseks kaneeli ja kardemoni
Määrimiseks võid
Tee nii:
Kõige paremini sobib saiavormi valmistamiseks üle-eilne, mitte just esimeses värskuses sai. Murenda see kuubikuteks, kui soovid, võid saiakuubikud pannil ka kergelt röstida. Lõika puhastatud õunad tükikesteks. Määri väiksem ahjuvorm võiga, aseta alumiseks kihiks saiakuubikud, neile lao õunad. Raputa peale suhkur, kaneel ja kardemon – kui soovid, võid suhkrust pannil kuumutades keeta ka suhkrusiirupi, sellele lisada kaneeli ja kardemoni ja segu õuntele valada. Korda tegevust – lao vormi saiakuubikute kiht, seejärel kiht õunu, aga kõige pealmine kiht peab jääma saiakuubikutest. Klopi munad ja koor, vala vorm üle muna-kooreseguga, aga vaata, et u 2 cm ülemisest kihist jääks katmata. Küpseta fooliumi all 200 kraadi juures ahjus 30 min, seejärel eemalda foolium ja küpseta veel 10 min, kuni ülemine saiakuubikute kiht on kaunilt kuldne. Head isu!
Vaata ka:
Projekt Väärtustades toitu
Nõuanded targale tarbijale EKÜL toidunipid