Kuidas küpsiseid säilitada?
03.01.2019Pühad toovad lauale hulga koduseid piparkooke ja muid maitsvaid küpsiseid. Kuidas säilitada nende värske maitse?
- Muretse korralik õhukindel küpsisekarp
Küpsised säilivad kõige paremini õhukindlas karbis või topsis: hästi sobib näiteks klassikaline plekist küpsisetoos nagu vanaemal omal ajal kapi otsas oli. Kui säilitad neid klaasnõus, hoolitse selle eest, et kaas oleks õhukindlalt suletud.
- Lase korralikult jahtuda
Jahuta küpsised korralikult pärast küpsetamist maha. Iseäranis kehtib see glasuuritud maiustuste puhul – glasuur peab olema täiesti ära kuivanud, muidu kleepuvad küpsised üksteise külge ning muutuvad nätskeks.
- Säilita pimedas ja kuivas kohas
Küpsised säilivad paremini kuivas ja pimedas kohas – näiteks köögikapis. Külmkapis on nende hoiustamiseks liiga niiske.
- Erinevate maitsetega küpsiseid hoiusta eraldi
Säilitamaks küpsiste head maitset, oleks hea neid eraldi hoida – iseäranis kehtib see tugeva maitsega piparkookide kohta. Kui eraldi küpsisekarpi pole, võib eri sorti küpsiseid mitme kihi küpsetuspaberiga eraldada.
Vaata ka:
Projekt Väärtustades toitu
Nõuanded targale tarbijale EKÜL toidunipid