Kolm head võimalust, kuidas järelejäänud saia kasutada
05.05.2018Kuigi esimestel päevadel võib sai tunduda vägagi mõnus ja pehme, siis järgmistel päevadel see nii väga enam ei isuta. Kui tervet pätsi kohe pintslisse ei pista, siis mida teha ülejäägiga? Eesti Korteriühistute Liit on asunud toiduraiskamise vastu võitlema ning annab paar head nõuannet järelejäänud saia kasutamiseks.
- Ahjuroale krõbedaks koorikuks
Kellele siis ei meeldiks kuldkollase krõbeda koorikuga ahjupasta! Murra sai pisikesteks tükkideks, eemalda koorik ning murenda saiatükid koos juustuga ahjuroale, asetades kõige peale pisikesed võitükid ja küpseta, kuni koorik kuldpruun!
- Krutoonideks või riivsaiaks
Kõige lihtsam võimalus saiajäägi ärakasutamiseks on see ära kuivatada ning köögikombainiga riivsaiaks jahvatada – võid sinna lisada oma maitse järgi maitseaineid ning kuivatatud ürte! Krutoonide tegemiseks lõika sai 1 cm suurusteks kuubikuteks ning prae vähese küüslauguga rohkes õlis kuldpruuniks, pärast maitsesta soolaga ning tõsta köögipaberile nõrguma. Krutoonid on mõnus lisand näiteks püreesupile või salatile.
- Maiustamiseks “vaesed rüütlid”
“Vaesed rüütlid” on selline paljudele kindlasti tuttav ja väga mõnus magustoit. Seda on kerge valmistada ning see roog anna võimaluse ka natuke tahkemat saia kasutada. Blogija KTDecohome’i lahkel loal jagame tema “vaeste rüütlite” retsepti:
Tarvis läheb:
- Saia (soovitavalt paksemad viilud)
- Kohvikoort (kohvitassitäis (u. 1 cup) või veidi rohkem, olenevalt sööjate arvust)
- 1-2 muna, olenevalt sööjate arvust
- 1-2 sl suhkrut, maitse järgi
- Näpuotsaga kaneeli ja kardemoni
- Praadimiseks võid
- Tuhksuhkrut kaunistuseks
Vala kaussi kohvikoor, suhkur, munad ja kaneel ning kardemon ja vispelda korralikult läbi. Lõika saiast mõnusalt paksud viilud ja kasta segusse, lase viiludel korralikult segu sisse imada, seejärel tõsta särisevasse võisse praadima. Prae kergelt mõlemalt poolt kuldpruuniks, tõsta taldrikule ja raputa üle tuhksuhkruga. Kõrvale paku kodust moosi või värskeid marju, aga ka jäätist või vahukoort.
Vaata ka:
Projekt Väärtustades toitu
Nõuanded targale tarbijale EKÜL toidunipid