Et toit ei läheks raisku: paar nõuannet pühadeks
23.12.2019Maitsvat pidusöögi ülejäägist
Lookas jõululaud kuulub paljude inimeste meelest pühade juurde, aga kuidas ülejäägid mõistlikult ära kasutada?
Praeviilud, mis korralikult külmkapis seisnud, sobivad hiljem näiteks võileivakatteks – lisa juustu, kurki-tomatit, soovi korral ka majoneesi või muud meelepärast ja valmis on maitsev hommikuamps, mida leivale või sepikule sättida.
Kalkuniprae ülejääkidest saab maitsva salati, kui tükeldad praejäägid, lisad konservananassi ja -herneid, veidi karripulbrit ja maitsestamata jogurtit või hapukoort.
Pardiprae ülejäägid võid tükeldada ja pannil praadida, lisada juurde sügavkülmast võetud juurviljasegu ja hiina toitude maitseaineid – kokku saab mõnusa panniroa, mida nuudlite või riisiga süüa.
Haneprae ülejääkidest ja kontidest võib keeta koos juurviljadega maitsva puljongi.
Seaprae ülejääk sobib näiteks herne- või kartulisupi lisandiks, aga ka tükeldatult pannil praetuna omleti sisse või nuudlite juurde.
Loomalihaprae ülejäägid sobivad pastakastmesse. Tükelda praeülejäägid ja lisa tomatikaste, lase tasasel tulel podiseda. Vala kaste pastale, sega, lisa riivitud parmesani ja maitse järgi ürte.
*****************************************************************************
Kuidas küpsiseid säilitada?
Pühad toovad lauale hulga koduseid piparkooke ja muid maitsvaid küpsiseid. Kuidas säilitada nende värske maitse?
- Muretse korralik õhukindel küpsisekarp
Küpsised säilivad kõige paremini õhukindlas karbis või topsis: hästi sobib näiteks klassikaline plekist küpsisetoos nagu vanaemal omal ajal kapi otsas oli. Kui säilitad neid klaasnõus, hoolitse selle eest, et kaas oleks õhukindlalt suletud.
- Lase korralikult jahtuda
Jahuta küpsised korralikult pärast küpsetamist maha. Iseäranis kehtib see glasuuritud maiustuste puhul – glasuur peab olema täiesti ära kuivanud, muidu kleepuvad küpsised üksteise külge ning muutuvad nätskeks.
- Säilita pimedas ja kuivas kohas
Küpsised säilivad paremini kuivas ja pimedas kohas – näiteks köögikapis. Külmkapis on nende hoiustamiseks liiga niiske.
- Erinevate maitsetega küpsiseid hoiusta eraldi
Säilitamaks küpsiste head maitset, oleks hea neid eraldi hoida – iseäranis kehtib see tugeva maitsega piparkookide kohta. Kui eraldi küpsisekarpi pole, võib eri sorti küpsiseid mitme kihi küpsetuspaberiga eraldada.