Kuidas säilitada kartuleid?

16.10.2020

Sügisel, kui kõik müügiletid head kodumaist kartulit täis, tahaks ju seda kohe koju osta. Aga on mõned olulised asjad, mida kartuli säilitamisel arvestada.

Kartuli säilitamisel:
*Eelista korralikult suletud, hämarat  ja kuiva keldrit. Kui hoiustamisvõimalusi pole, osta väiksem kogus.

* Kartulite ideaalseks säilitustemperatuuriks on +5C – +8C kraadi. Kui hoiad kartuleid liiga külmas, muutuvad need magusaks, liiga soojas lähevad aga idanema.

* Kartul vajab pimedust! Valguse või päikese käes  päikese käes seisnud kartul tõmbub rohekaks ja seda süüa ei tohi – tekkinud on looduslik mürgine aine solaniin.

*Ära jäta kartuleid kilekotti! Hoiustamiseks sobib puidust kast või hädapärast ka linane kandekott. Oluline, et õhk pääseks juurde ja aeg-ajalt pead kartuleid ka sorteerima.

Vaata ka:
Projekt Väärtustades toitu
Nõuanded targale tarbijale EKÜL toidunipid