Korteriühistute liidu juht tutvus sõjakahjustustega Ukrainas

27.10.2023

Eesti Korteriühistute Liidu teade
27.10.2023

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla viibis möödunud nädalal visiidil Ukrainas Lvivis, tugevdamaks koostööd Ukraina ülesehitusplatvormi raames. Eesti Korteriühistute Liit koordineerib Eesti arengukoostöö projekti  „Ukraina elamute rekonstrueerimine: suutlikkuse suurendamise ja koostööprogramm elamupiirkondade ülesehituseks Harkivis, Mõkolaivis ja Žõtomõris“, mida toetab ESTDEV – Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus.

Visiidi käigus kohtus Jaadla Euroopa Liidu suursaadikuga Ukrainas Matti Maasikaga, samuti ELi Ukraina delegatsiooni juhi Katarina Mathernová ning Lvivi linnapea Andri Sadovõiga, tutvustamaks käimasolevat arengukoostöö projekti. Jaadla sõnul seob Eesti ja Ukraina elamumajandust aastatepikkune tihe ja tulemuslik koostöö ning kasulikke praktikaid saab tema hinnangul üle kanda ka Lvivi konteksti.

“Elamud üle kogu Ukraina vajavad suuremat energiatõhusust. Täna on mureks lähenev talv ja sellega seotud energiajulgeolek, kuid renoveerimata majad peavad kahjuks väga kehvasti sooja. Tegelikult vajaks suur osa Ukraina elamufondist tervikrenoveerimist,”  nentis Jaadla. Teiseks suureks murekohaks on riigisisene põgenikevool. “Eluasemeid napib, sest inimesed tulevad Ukraina teistest piirkondadest näiteks Lvivi sõjapakku.”

EKÜL juhitud varasem koostööprojekt aitas 2018-2020  luua Ukraina elamuorganisatsiooni ning seada suundi Ukraina elamuvaldkonna edasiseks arendamiseks. „Mullu alanud sõda vajutas jõhkra pitseri edukalt reformide teed sammunud Ukraina elamumajandusele. Purukspommitatud kodud, elamurajoonid tuleb aga üles ehitada,  aga see on ka võimalus kehvas seisus majade renoveerimiseks, sest sõja eest pagenud inimesed ootavad vaid üht – tagasipöördumist oma koju. Eesti Korteriühistute Liidul on väga hea meel siin õlg alla panna,“ rääkis Jaadla.

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse. Samuti on liit partneriks BuildEST projektis, mis toob kokku erinevate osapoolte teadmised ja kogemused elamufondi rekonstrueerimiseks.

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit
www.ekyl.ee

Kõneisik:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987
E-mail: andres.jaadla@ekyl.ee

 

Foto: Vladik Musienko