Korteriühistute suurfoorumil võetakse kõneks energiavaesus, majade energiatõhusus ja korteriühistuid puudutav seadusandlus

06.10.2021

Eesti Korteriühistute Liidu teade
6. oktoober 2021

Korteriühistud üle Eesti kogunevad sel reedel, 8. oktoobril Tallinna Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) 25. sünnipäeva tähistavale suurfoorumile „Korteriühistud ja innovatsiooni aeg“.

Foorum algab reedel, 8. oktoobril kl 10 Radisson Blu Hotel Olümpias (Liivalaia 33, Tallinn), meediaväljaanded on oodatud sündmust kajastama!

Korteriühistuid tulevad tervitama majandus- ja taristuminister Taavi Aas, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ning riigikogu liige Urmas Reinsalu. Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo lahkab foorumil energiavaesusega seotud küsimusi. Ettekannetega esinevad suurfoorumil aga ka Keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma, MKM elamumajanduse valdkonna juht Lauri Suu, Tallinna Tehnikaülikooli professor Jarek Kurnitski jt. Kl 15 autasustatakse tänavuse korteriühistute konkursi võitjaid.

Kogu foorumi kavaga saab tutvuda siin: https://ekyl.ee/koolitus/konverentsid/2021-2/eesti-korteriuhistute-xxiv-foorum-8-10-2021/

„Korteriühistutel on põhjust uhke olla selle üle, mis veerand sajandit kestnud visa tööga saavutatud – renoveeritud on sadu kortermaju, tuhandete inimeste elukvaliteet on seeläbi tõusnud. Oluline on renoveerimisega saavutatud energiatõhusus, korterite tervislik sisekliima, aga ka kuni poole väiksemad küttearved – ajal, mil näiteks elektri hind kasvab pöörastesse kõrgustesse, tuleb rääkida kokkuhoiuvõimalustest. Energiavaesus on Eestis täna väga tõsine teema,“ märkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

„Aina enam tuleb aga juurde ka neid innovatiivsed kortermaju, mis tänu päikeseküttele energiatarbijast aga lausa energiamüüjaks on tõusnud. See annab end korteriomanike rahakotis positiivselt tunda,“ täiendas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Dagmar Mattiisen. „Korteriühistud on agarad võimalusi otsima ning huvi rekonstrueerimise vastu püsib jätkuvalt kõrgel.“

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liikme, õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul on väga oluline, et foorum võtab fookusesse õigusküsimused. „Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse vastuvõtmisest on möödas üle kolme aasta ja tänaseks on selge, et muudatusi tuleb teha,“ kõlab Mardi seisukoht. Ülevaate justiitsministeeriumi kogutud tagasisidest seadusele ning tulevikuplaanidest sellest osas annab justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Maria Sutt, Tervise Arengu Instituudi  terviseriskide ennetamise keskuse juht Anneli Sammel räägib aga, millised on  lahendused suitsetamisega võitlemiseks kortermajas tänaste seaduste raames. „Kuid arutleme ka selle üle, kas kõnniteede korrashoiu kohustus korteriühistule on ikka päris õiglane,“ tutvustas Urmas Mardi foorumi teemasid.

INFOKS AJAKIRJANIKELE: intervjuusid saab teha enne ürituse algust ja kohvipausidel. Ürituse koordineerimise huvides palume meediaväljaannetel võimalusel oma tulekust, kellaajast ja kindlatest intervjuusoovidest varem märku anda EKÜL välissuhete ja projektide juhile Anu Sarnetile: anu.sarnet@ekyl.ee, tel: 55 585 701

TAUST: Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ning juhib samuti üleminekuriikide toetamiseks ellukutsutud erakorralist töörühma. Alates 2016. aastast on EKÜL ÜRO elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

 

Teate edastas: Eesti Korteriühistute Liit www.ekyl.ee