Toidu väärtustamisest rääkides ei tohi energiat kokku hoida

28.09.2019

Eesti Korteriühistute Liidu teade
28.09.2019

Eesti Korteriühistute Liit on projekti “Väärtustades toitu” raames väljas Energiamessil Rakveres. Messi korraldajate ja eksponentide missiooniks on harida tarbimisega kokkupuutuvaid Eestimaa elanikke ning edendada energiasäästlikku ja tarka käitumist igapäevaeluks vajalike oskuste osas. Energiamessi eksponendid pakkusid infot ja teadmisi energia – ja toidu säästmise kohta ning tutvustasid küttevaldkonna uusi tooteid ja teenuseid. Varem on üleestilist energiamessi korraldatud Pärnus ja Tallinnas.

Energiamessil toimusid sisukad rahvakoolitusprogrammid nii suurtele kui väikestele. Huvilisi koolitati õige ja ohutu kütmise ja küttekehade hoolduse osas. Lastele oli laval Lottemaa esinemine mille teemaks oli “Tark elekter”. Eesti Korteriühistute Liit jagas messitelgis informatsiooni toidu säästliku ja targa tarbimise kohta. Võimalus oli teha põnevaid teste, et hinnata oma tänaseid tarbimisharjumusi. Toimusid praktilised koolitused, mille käigus jagati igapäevaeluks vajalikke teadmisi ja oskusi.

Eesti Korteriühistute liidu juhatuse esimees Andres Jaadla sõnul on oluline kõnetada korteriühistuid ja koduomanikke, kes moodustavad suure osa Eesti tarbijaskonnast. “Oluline on jõuda arusaamisele, et toidu raiskamine on samuti energia raiskamine, sest kaotsi läheb toidu kasvatamiseks, tootmiseks ja transpordiks kulunud vesi, maa, töötunnid, kütus ja veel palju muid ressursse,” tutvustas Jaadla Eesti Korteriühistute Liidu sõnumit, millega messile välja tuldi. Projektiekspert Marit Otsing-Saar hindas Eesti tarbijate huvi toidujäätmete vähendamise vastu suureks. “Tegelikult on eestlastel olemas vanaemade tarkus, kuidas toidu ülejääke targalt ära kasutada. Nooremale põlvkonnale tuleb seda mõnikord lihtsalt meelde tuletada,” leidis Otsing-Saar.

Eesti Korteriühistute Liidu projeki “Global learning approach on food waste in non-formal education/ Maailmahariduslik lähenemine toiduraiskamise teema käsitlemisel mitteformaalses hariduses” eesmärgiks on tõsta tarbijate teadlikkust toidujäätmete vähendamise võimalustest kodumajapidamistes, sh jagada toidunippe, selgitada kaubanduses kasutatavaid toidumärgistusi, koostada õppematerjale, viia läbi temaatilisi seminare, koolitusi täiskasvanutele ning õppetunde koolides. Projektiga soovitakse juhtida avalikkuse tähelepanu toiduraiskamisega kaasnevatele globaalsetele mõjudele ja toidujäätmete vähendamise olulisusele, sh avaliku meedia ja teavituskampaaniate vahendusel. Projekti tegevused toimuvad Eestis, Lätis, Leedus, Rumeenias, Bulgaarias ja Horvaatias. Projekti kaasrahastab Euroopa Liit.

Vaata pilte siit : https://ekyl.ee/galerii/vaartustades-toitu-energiamessil-kutame-rakvere-28-09-19/

Loe projekti “Väärtustades toitu” kohta lähemalt siit: https://www.ekyl.ee/projektid/vaartustadestoitu/tutvustus/

 

Kaasrahastab Euroopa Liit