4 olulist asja, mida peab teadma kurkide ja tomatite säilitamisest

26.06.2018

Grillihooaeg käib täistuuridel, aga mida pakkuda liha kõrvale? Eks ikka värsket Eesti kurki ja tomatit! Ent viimaste säilitamisel kiputakse tihti vigu tegema. Eesti Korteriühistute Liit annab mõned head kodused nõuanded kurkide ja tomatite säilitamiseks.

* Tomati koht pole külmkapis

Suurim viga, mida paljud meist kodus teevad, on tomatite hoidmine külmkapis -nimelt ei kannata me punapõsksed lemmikud külma. Parim koht tomatile oleks varjuline paik, kus 14-16 soojakraadi – näiteks sahver. Õigesti hoiustatuna säilivad tomatid umbes 2 nädalat.

* Tõsta kilekotist välja

Tomateid ei tohiks hoida kilekotis, vaid need võiks kaussi, kandikule või mõnda muusse kaaneta anumasse ümber tõsta.

* Tomat pole puuviljade naaber

Suur viga, mida kodudes samuti tohti tehakse, on tomatite tõstmine puuviljadega ühele alusele. Tomat eritab aga gaasilist taimehormooni etüleeni, mis kiirendab viljade valmimist – taoline naaber viib aga näiteks banaanide riknemiseni.

* Kurk ei talu niiskust ja külma

Kuigi meile meeldib värsket kurki külmkapis hoida, tasuks siiski meeles pidada, et ka värske kurk ei taha liiga külma ja niisket keskkonda – paar päeva säilib kurk külmkapi alumises köögiviljasahtlis. Aga ka kurkidele sobib kõige paremini temperatuur 15 soojakraadi ümber, nii et värsked kurgid võiks pigem sahvrisse tõsta. Aga ära kurke ja tomateid kõrvuti hoia – tomatist erituv etüleen viib kurgi riknemiseni.

Vaata ka:
Projekt Väärtustades toitu
Nõuanded targale tarbijale EKÜL toidunipid