3 head võimalust toidujääkide taaskasutuseks

15.03.2018

Kogu aeg jääb köögis midagi üle – aga kas banaani- või munakoori saaks kuidagi veel ära kasutada? Eesti Korteriühistute Liit on asunud toiduraiskamise vastu võitlema ning annab paar head nõuannet toidujääkide taaskasutuseks.

Banaanikoored poleerivad

Kuigi enamik meist viskab banaanikoore prügikasti, ei tasu seda sugugi mitte kohe teha: banaanikoore siseküljega saab läikima lüüa nahkesemed, aga ka kroomitud pinnad või hõbeda. Tuleb ainult pärast pind kuiva rätikuga üle käia.

Magneesiumi- ja kaaliumirikkaid banaanikoori kasutatakse mõnel juhul ka väetisena – näiteks rooside ja teiste õitsvate taimede kasvumulda segatuna peaks nad taimele jõudu andma.

Munakoored väetavad

Lihavõtted on kohe-kohe ukse ees ja munakoksimine toob hulga katkisi munakoori. Ära neid minema viska, vaid rõõmusta oma rohelisi sõpru ja tee munakoortest taimedele väetis. Jahvata 1-2 muna koored võimalikult peeneks pulbriks ning leota 1 liitris vees 12 tundi – kurna vedelik läbi sõela ja kasta selle kaltsiumirikka vedelikuga oma toataimi. Koorepuru võid ka taime ümber riputada – aias hoiavad purustatud munakoored teod ja nälkjad taimedest eemal.

Kartulikoored puhastavad

Roostevabast terasest pinna või toidunõude puhastuseks pole eraldi puhastusvahendit tarviski: selle töö teevad kenasti ära tärkliserikkad kartulikoored. Hõõru puhastatavat pinda kartulikoore siseküljega, pese ja kuivata.

Vaata ka:
Projekt Väärtustades toitu
Nõuanded targale tarbijale EKÜL toidunipid