EE logo vaikeEesti Korteriühistute Liit alustas 2017. aasta sügisel koostööd tarbijaorganisatsioonidega Lätist, Leedust, Bulgaariast, Horvaatiast ja Rumeeniast, et üheskoos aidata vähendada toidu raiskamist kodumajapidamises. Koostööprojekti raames jõuavad EKÜLi vahendusel tarbijani valdkonna uudised, koolitused, arutelud, trükised ja veel palju muud. Häid nõuandeid jagame nii ajakirjas Elamu kui ka meie sotsiaalmeediakanalites ja kodulehel!

Loe edasi ajakirja Elamu 2018. aasta kevadnumbrist SIIT.

Jälgi meid sotsiaalmeedias:
#vaartustadestoitu
#peatametoiduraiskamise
#EKÜLlõpptarbija
#targatarbijanõuanded
#sincerelyfood
#thankyouforsaving

Facebook: https://www.facebook.com/eestikorteriyhistuteliit/
Twitter: https://twitter.com/ekyl1996


Toit suvepeole: kui palju?

Suvepidude hooaeg on täies hoos. Kui palju toitu ühe külalise jaoks tasuks lauale plaanida? Tee kodupeo jaoks varasemad arvutused, nii ei tule sul kallist kraami pärast prügikasti visata!

Väiksed ampsud isuäratamiseks: lühemaks peoks 3-5 tk inimese kohta, terveks õhtuks u 20 tk/in.
Supp: 150-500 ml/in (oleneb, kas eel- või põhiroaks)
Värske salat: 50-200 gr/in
Kartuli- või makaronisalat: 120-150 gr/in
Kartuleid: 250 gr/in
Juurvilju: 150-350 gr/in (oleneb, kas on lisandiks või põhiroaks)
Liha: 125-180 gr/in
Magustoitu/kooki: 125-180 gr/in (keskmine tordilõik on u. 150 gr)


 

4 olulist asja, mida peab teadma kurkide ja tomatite säilitamisest

Grillihooaeg  käib täistuuridel, aga mida pakkuda liha kõrvale? Eks ikka värsket Eesti kurki ja tomatit! Ent viimaste säilitamisel kiputakse tihti vigu tegema. Eesti Korteriühistute Liit annab mõned head kodused nõuanded kurkide ja tomatite säilitamiseks.

* Tomati koht pole külmkapis

Suurim viga, mida paljud meist kodus teevad, on tomatite hoidmine külmkapis -nimelt ei kannata me punapõsksed lemmikud külma. Parim koht tomatile oleks varjuline paik, kus 14-16 soojakraadi – näiteks sahver. Õigesti hoiustatuna säilivad tomatid umbes 2 nädalat.

* Tõsta kilekotist välja

Tomateid ei tohiks hoida kilekotis, vaid need võiks kaussi, kandikule või mõnda muusse kaaneta anumasse ümber tõsta.

* Tomat pole puuviljade naaber

Suur viga, mida kodudes samuti tohti tehakse, on tomatite tõstmine puuviljadega ühele alusele. Tomat eritab aga gaasilist taimehormooni etüleeni, mis kiirendab viljade valmimist – taoline naaber viib aga näiteks banaanide riknemiseni.

* Kurk ei talu niiskust ja külma

Kuigi meile meeldib värsket kurki külmkapis hoida, tasuks siiski meeles pidada, et ka värske kurk ei taha liiga külma ja niisket keskkonda – paar päeva säilib kurk külmkapi alumises köögiviljasahtlis.  Aga ka kurkidele sobib kõige paremini temperatuur 15 soojakraadi ümber, nii et värsked kurgid võiks pigem sahvrisse tõsta. Aga ära kurke ja tomateid kõrvuti hoia – tomatist erituv etüleen viib kurgi riknemiseni.


Väärtustades toitu: kuidas säilitada maasikaid?

Letid on välismaistest maasikatest lookas ja esimesed kodumaised marjadki valminud – hea ja kasulik maasikas on mõnus vahepala, mille sajas grammis on kõigest 32 kalorit. Oma projektis “Väärtustades toitu” annab Eesti Korteriühistute Liit mõned nõuanded, kuidas maasikaid paremini säilitada.

* Söö samal päeval

Parimad on muidugi maasikad siis, kui nad värskelt ära süüa. Koju tuues peske marjad koos pealsetega korralikult läbi, nõrutage ja tupsutage köögipaberiga kuivaks. Sorteerige aga välja muljutud, kahjustada saanud ja hallitavad marjad, muidu levib see kiirelt ka teistele marjadele.  Järelejäänud marjad võib näiteks kandikule valada – toatemperatur peavad korralikud marjad nii päevakese vastu. Neid tasuks aga hoida eraldi etüleeni eraldavatest viljadest (nt tomat), muidu riknevad marjad kiiremini.

*Korralikult külmkappi

Kastis või karbis üksteise otsas ei tasu maasikaid hoida, kuna nii võivad marjad kergesti muljuda saada – maksimaalselt 1-2 rida võiks olla. Kilekotis, kuhu õhk ligi ei pääse, pole kindlasti neid mõistlik hoida. Parim koht maasikatele oleks külmkapi juurviljakastis 0-2 soojakraadi juures, nii peaks marjad kuni 5 päeva säilima. Kui aga on tahtmine maasikaid pikemaks ajaks säilitada, tuleks need korralikult puhastatuna sügavkülma panna, kus nad kuni 10 kuud säilivad.

Korraks äädikaveest läbi

Ühe nutika nipina soovitatakse maasikad pärast pesemist korraks kergesse äädikavette kasta (1 osa äädikat/10 osa vett), see peaks samuti aitama marjadel kauem värskena püsida.


 

Kolm head võimalust, kuidas järelejäänud saia kasutada

Kuigi esimestel päevadel  võib sai tunduda vägagi mõnus ja pehme, siis järgmistel päevadel see nii väga enam ei isuta. Kui tervet pätsi kohe pintslisse ei pista, siis mida teha ülejäägiga? Eesti Korteriühistute Liit on asunud toiduraiskamise vastu võitlema ning annab paar head nõuannet järelejäänud saia kasutamiseks.

  1. Ahjuroale krõbedaks koorikuks

Kellele siis ei meeldiks kuldkollase krõbeda koorikuga ahjupasta!  Murra sai pisikesteks tükkideks, eemalda koorik ning murenda saiatükid koos juustuga ahjuroale, asetades kõige peale pisikesed võitükid ja küpseta, kuni koorik kuldpruun!

  1. Krutoonideks või riivsaiaks

Kõige lihtsam võimalus saiajäägi ärakasutamiseks on see ära kuivatada ning köögikombainiga riivsaiaks jahvatada – võid sinna lisada oma maitse järgi maitseaineid ning kuivatatud ürte!  Krutoonide tegemiseks lõika sai 1 cm suurusteks kuubikuteks ning prae vähese küüslauguga rohkes õlis kuldpruuniks, pärast maitsesta soolaga ning tõsta köögipaberile nõrguma. Krutoonid on mõnus lisand näiteks püreesupile või salatile.

  1. Maiustamiseks “vaesed rüütlid”

“Vaesed rüütlid” on selline paljudele kindlasti tuttav ja väga mõnus magustoit. Seda on  kerge valmistada ning see roog anna võimaluse ka natuke tahkemat saia kasutada. Blogija KTDecohome’i lahkel loal jagame tema “vaeste rüütlite” retsepti:

Tarvis läheb:

  • Saia (soovitavalt paksemad viilud)
  • Kohvikoort (kohvitassitäis (u. 1 cup) või veidi rohkem, olenevalt sööjate arvust)
  • 1-2 muna, olenevalt sööjate arvust
  • 1-2 sl suhkrut, maitse järgi
  • Näpuotsaga kaneeli ja kardemoni
  • Praadimiseks võid
  • Tuhksuhkrut kaunistuseks

Vala kaussi kohvikoor, suhkur, munad ja kaneel ning kardemon ja vispelda korralikult läbi. Lõika saiast mõnusalt paksud  viilud ja kasta segusse, lase viiludel korralikult segu sisse imada, seejärel tõsta särisevasse võisse praadima. Prae kergelt mõlemalt poolt kuldpruuniks, tõsta taldrikule ja raputa üle tuhksuhkruga.  Kõrvale paku kodust moosi või värskeid marju, aga ka jäätist või vahukoort.


 

3 olulist asja, mida toidu säilitamisest teadma peab

Tihti ei tule toiduportsude ülejäägi säilitamine meelde enne, kui oleme söömingu lõpetanud. Nii aga ei tohiks teha.

  1. Pärast valmistamist ja jahtumist võib toit seista toatemperatuuril maksimum kaks tundi – seejärel tuleks see külma panna. Mida vähem aega toit toatempteratuuril ootab, seda parem.
  2. Ülejääk tuleks kohe pakituna sügavkülma asetada, see on parim viis toiduvarusid säilitada. Toitu, mis on laual üleöö seisnud, oleks parem mitte enam tarvitada.
  3. Reeglina soovitatakse varem valmistehtud toitu vaid üks kord üles soojendada. Kui ülejääke on sügavkülmas rohkem, võiks need portsjonikaupa pakendada ja portsjonitena ka üles soojendada.

3 head võimalust toidujääkide taaskasutuseks

Kogu aeg jääb köögis midagi üle – aga kas banaani- või munakoori saaks kuidagi veel ära kasutada?  Eesti Korteriühistute Liit on asunud toiduraiskamise vastu võitlema ning annab paar head nõuannet toidujääkide taaskasutuseks.

 Banaanikoored poleerivad

Kuigi enamik meist viskab banaanikoore prügikasti, ei tasu seda sugugi mitte kohe teha:  banaanikoore siseküljega saab läikima lüüa nahkesemed, aga ka kroomitud pinnad või hõbeda. Tuleb ainult pärast pind kuiva rätikuga üle käia.

Magneesiumi- ja kaaliumirikkaid banaanikoori kasutatakse mõnel juhul ka väetisena – näiteks rooside ja teiste õitsvate taimede kasvumulda segatuna peaks nad taimele jõudu andma.

Munakoored väetavad

Lihavõtted on kohe-kohe ukse ees ja munakoksimine toob hulga katkisi munakoori.  Ära neid minema viska, vaid rõõmusta oma rohelisi sõpru ja tee munakoortest taimedele väetis.  Jahvata  1-2 muna koored  võimalikult peeneks pulbriks ning leota  1 liitris vees 12 tundi – kurna vedelik läbi sõela ja kasta selle kaltsiumirikka vedelikuga oma toataimi. Koorepuru võid ka taime ümber riputada – aias hoiavad purustatud munakoored teod ja nälkjad taimedest eemal.

Kartulikoored puhastavad

Roostevabast terasest pinna või toidunõude puhastuseks pole eraldi puhastusvahendit tarviski: selle töö teevad kenasti ära tärkliserikkad kartulikoored. Hõõru puhastatavat pinda kartulikoore siseküljega, pese ja kuivata.


5 ülilihtsat võimalust, kuidas  igaüks saab toitu ja raha säästa

Kui prügikotid ajavad üle ääre, vaata tähelepanelikult ringi: kuidas oleks sul võimalik toiduga paremini ringi käia, osta mõistlikult ja vähem toitu raisata? Lisaks aitab säästlik toiduga ümberkäimine sul rahakotirauad koomal hoida!

  1. Pea varude üle arvestust

Egas ilmaasjata ei heida humoristid nalja meie kappides leiduvate 30-aastat vanade konservide või muu toidukraami üle. Sestap vaata alati enne poodiminekut oma varud üle ja kasuta ära, mitte ära osta “igaks juhuks” uusi asemele. Varusid soetades mõtle aga samuti hästi läbi, kui palju ja mida sa tegelikult  vajad – kas äkki leidub kapis näiteks kolm aastat seisnud kuivatatud herneid,sest plaanisid kunagi ammu hernesuppi keeta?

  1. Osta vaid seda, mida vajad

Supermarketid on säetud nõnda, et me seal võimalikult palju korvi-kärusse laoks. Ent kas meil on seda tegelikult ka tarvis? Sellepärast tee endale poodlemiseks  kindel ostunimekiri, soovitavalt planeeri nädalamenüü  ja pea poodeldes sellest kinni.

  1. Kasuta jäägid ära

Puuvilju jääb üle? Kuumuta, lisa veidi suhkrut ja moos valmis! Sai jäi söömata? Kuivata ära ja jahvata riivsaiaks! Tegelikult on ülejääkide kasutamiseks palju võimalusi, tuleb neid vaid kasutada.

  1. Jaga ülejääk või pane sügavkülma

Valmistasid kogemata liiga palju süüa? Väga hea, kutsu sõbrad või lähedased külla ja jagage – pole midagi mõnusamat kui üks vahva koosolemine hea toiduga! Võite ka naabritega korraldada mõnusa potlucki, kuhu igaüks oma koduselt toidulaualt kraami toob. Või siis lähed külla ja viid toitu kellelegi su naabruskonnas, kes seda väga vajab.

Teine võimalus on üleliigne ports sügavkülma pista ja mõni teine kord üles soojendada – hea võtta, kui kõht tühi ja toidutegemiseks aega napib. Ära ainult seda liiga kauaks seisma unusta!

  1. Osta kohalikku kraami

Eelista kohalikke pakkujaid ja tootjaid – paljudes kohtades saad värsket kraami osta otse tootjalt kas siis turult või suisa kohapeal. Nii läheb vähem raisku, sest pika teekonna tõttu pole toit hakanud riknema, lisaks saad asju osta ka mittevajaliku pakendita. Pluss vana tõde, et su kehale parim toit on niisugune, mis on kasvatatud võimalikult keemiavabalt umbes 50 kilomeetri kaugusel!


Sügavkülm ajab üle? Vaata, kas hoiustad seal õigesti!

Paljud pered eelistavad varusid sügavkülmas hoida – sinna satub nii suvine roheline, marjad kui ka lihakraam. Ent mida ja kui kaua sügavkülmas hoida tohib? Saksa kauplustekett Real toob järgmise tabeli toiduainete säilivuse kohta sügavkülmas:

Värske puuvili 8 – 12 kuud
Värske juurvili 6 – 12 kuud
Maitsetaimed ja ürdid 8 – 10 kuud
Sealiha 4 – 7 kuud
Loomaliha 9 – 12 kuud
Linnuliha 2 – 10 kuud
Kala 2 – 4 kuud
Sai/leib 1 – 3 kuud
Koogid, pagaritooted 2 – 5 kuud
Või 6 – 8 kuud
Kõva juust 2 – 4 kuud
Pehme juust 5 – 6 kuud
Valmistoidud 3 – 5 kuud

(Allikas:real.de)