3 head võimalust toidujääkide taaskasutuseks

Kogu aeg jääb köögis midagi üle – aga kas banaani- või munakoori saaks kuidagi veel ära kasutada?  Eesti Korteriühistute Liit on asunud toiduraiskamise vastu võitlema ning annab paar head nõuannet toidujääkide taaskasutuseks.

 Banaanikoored poleerivad

Kuigi enamik meist viskab banaanikoore prügikasti, ei tasu seda sugugi mitte kohe teha:  banaanikoore siseküljega saab läikima lüüa nahkesemed, aga ka kroomitud pinnad või hõbeda. Tuleb ainult pärast pind kuiva rätikuga üle käia.

Magneesiumi- ja kaaliumirikkaid banaanikoori kasutatakse mõnel juhul ka väetisena – näiteks rooside ja teiste õitsvate taimede kasvumulda segatuna peaks nad taimele jõudu andma.

Munakoored väetavad

Lihavõtted on kohe-kohe ukse ees ja munakoksimine toob hulga katkisi munakoori.  Ära neid minema viska, vaid rõõmusta oma rohelisi sõpru ja tee munakoortest taimedele väetis.  Jahvata  1-2 muna koored  võimalikult peeneks pulbriks ning leota  1 liitris vees 12 tundi – kurna vedelik läbi sõela ja kasta selle kaltsiumirikka vedelikuga oma toataimi. Koorepuru võid ka taime ümber riputada – aias hoiavad purustatud munakoored teod ja nälkjad taimedest eemal.

Kartulikoored puhastavad

Roostevabast terasest pinna või toidunõude puhastuseks pole eraldi puhastusvahendit tarviski: selle töö teevad kenasti ära tärkliserikkad kartulikoored. Hõõru puhastatavat pinda kartulikoore siseküljega, pese ja kuivata.


5 ülilihtsat võimalust, kuidas  igaüks saab toitu ja raha säästa

Kui prügikotid ajavad üle ääre, vaata tähelepanelikult ringi: kuidas oleks sul võimalik toiduga paremini ringi käia, osta mõistlikult ja vähem toitu raisata? Lisaks aitab säästlik toiduga ümberkäimine sul rahakotirauad koomal hoida!

  1. Pea varude üle arvestust

Egas ilmaasjata ei heida humoristid nalja meie kappides leiduvate 30-aastat vanade konservide või muu toidukraami üle. Sestap vaata alati enne poodiminekut oma varud üle ja kasuta ära, mitte ära osta “igaks juhuks” uusi asemele. Varusid soetades mõtle aga samuti hästi läbi, kui palju ja mida sa tegelikult  vajad – kas äkki leidub kapis näiteks kolm aastat seisnud kuivatatud herneid,sest plaanisid kunagi ammu hernesuppi keeta?

  1. Osta vaid seda, mida vajad

Supermarketid on säetud nõnda, et me seal võimalikult palju korvi-kärusse laoks. Ent kas meil on seda tegelikult ka tarvis? Sellepärast tee endale poodlemiseks  kindel ostunimekiri, soovitavalt planeeri nädalamenüü  ja pea poodeldes sellest kinni.

  1. Kasuta jäägid ära

Puuvilju jääb üle? Kuumuta, lisa veidi suhkrut ja moos valmis! Sai jäi söömata? Kuivata ära ja jahvata riivsaiaks! Tegelikult on ülejääkide kasutamiseks palju võimalusi, tuleb neid vaid kasutada.

  1. Jaga ülejääk või pane sügavkülma

Valmistasid kogemata liiga palju süüa? Väga hea, kutsu sõbrad või lähedased külla ja jagage – pole midagi mõnusamat kui üks vahva koosolemine hea toiduga! Võite ka naabritega korraldada mõnusa potlucki, kuhu igaüks oma koduselt toidulaualt kraami toob. Või siis lähed külla ja viid toitu kellelegi su naabruskonnas, kes seda väga vajab.

Teine võimalus on üleliigne ports sügavkülma pista ja mõni teine kord üles soojendada – hea võtta, kui kõht tühi ja toidutegemiseks aega napib. Ära ainult seda liiga kauaks seisma unusta!

  1. Osta kohalikku kraami

Eelista kohalikke pakkujaid ja tootjaid – paljudes kohtades saad värsket kraami osta otse tootjalt kas siis turult või suisa kohapeal. Nii läheb vähem raisku, sest pika teekonna tõttu pole toit hakanud riknema, lisaks saad asju osta ka mittevajaliku pakendita. Pluss vana tõde, et su kehale parim toit on niisugune, mis on kasvatatud võimalikult keemiavabalt umbes 50 kilomeetri kaugusel!


Sügavkülm ajab üle? Vaata, kas hoiustad seal õigesti!

Paljud pered eelistavad varusid sügavkülmas hoida – sinna satub nii suvine roheline, marjad kui ka lihakraam. Ent mida ja kui kaua sügavkülmas hoida tohib? Saksa kauplustekett Real toob järgmise tabeli toiduainete säilivuse kohta sügavkülmas:

Värske puuvili 8 – 12 kuud
Värske juurvili 6 – 12 kuud
Maitsetaimed ja ürdid 8 – 10 kuud
Sealiha 4 – 7 kuud
Loomaliha 9 – 12 kuud
Linnuliha 2 – 10 kuud
Kala 2 – 4 kuud
Sai/leib 1 – 3 kuud
Koogid, pagaritooted 2 – 5 kuud
Või 6 – 8 kuud
Kõva juust 2 – 4 kuud
Pehme juust 5 – 6 kuud
Valmistoidud 3 – 5 kuud

(Allikas:real.de)