Maailma elamumajandusorganisatsioonide Tallinna tippkohtumisel sündis üleilmne eluaseme allianss

13.06.2018

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
13. juuni 2018

Euroopa elamuorganisatsioonide ühendus Housing Europe ja Rahvusvaheline Elamukooperatiivide Liit (Co-operative Housing International, CHI) moodustasid Tallinnas peetud tippkohtumisel ülemaailmse eluaseme alliansi.

Tallinnas toimunud rahvusvahelisel elamumajanduse tippkohtumisel osalenud rohkem kui 100 eksperti ja elamumajanduse tippjuhti üle ilma võtsid vastu resolutsiooni, mis sätestab üleilmse alliansi loomise taskukohase ja elanike vajadusi arvestava eluaseme võimaldamiseks nii linnades kui väljaspool. Möödunud nädalal Tallinnas toimunud rahvusvahelisel elamumajanduse organisatsioonide tippkohtumisel tõdeti, et on aeg ühendada jõud, juhindudes New Urban Agenda ( http://habitat3.org/the-new-urban-agenda/ ) põhimõtetest.

Tippkohtumisele kogunenud tõid välja, et just Eesti juhib Euroopa Liidu uute liikmesriikide elamumajanduse liidergruppi. Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatuse liikme Andres Jaadla sõnul on Eesti korteriühistuliikumine ning renoveerimise mudel koos riikliku toetusskeemiga eeskuju vääriv ning EKÜL ÜRO säästliku eluaseme harta koolituskeskus on valmis kogemusi jagama üle Euroopa ja kaugemalegi. “On väga oluline, et Eesti rohkem kui 40 aastat tagasi kerkinud korruselamud saaksid võimalikult suures osas kaasaegseteks energiasäästlikeks kodudeks renoveeritud, kus inimesel on tõesti hea elada ning mille küttearved ohkama ei paneks,” rõhutas Jaadla.

Resolutsioonis peetakse esmatähtsaks kaasaegse ja innovaatilise naabruskonna teket, mis oleks aga ligipääsetav ja ka taskukohane elupaik kõigile. “Oluline on, et inimesel oleks seal hea elada,” rõhutas Jaadla. Tippkohtumise raames peetud konverentsil “Digitaalsed linnad – elamisväärsus ja taskukohasus” said teravat kriitikat näiteks lühiajaliselt väljaüüritavad puhkusekorterid, millest on saanud kasumlik globaalne äri. “See on löönud Euroopa suurlinnade kesklinnakorterite üürihinnad nii lakke, et tavainimesed on kesklinnast sisuliselt välja tõrjutud,” selgitas Jaadla. “Eestiski liigub nö tavaelu südalinnast aina enam välja. Aga kas me tahame, et näiteks meie kaunis Tallinna linnasüda jääb ainult kõrtsidele ja äridele, see on iseküsimus,” rääkis ta.

TAUST:
Tallinna tippkohtumine oli eriline, sest esmakordselt saabusid korraga ühisele kokkusaamisele kolm kõige mõjukamat elamuvaldkonna ühendust: Euroopa elamuorganisatsioonide ühendus Housing Europe, ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni Elamu-ja Maamajanduskomitee ning Rahvusvaheline Elamukooperatiivide Liit.

1988. aastal loodud Housing Europe on Euroopa elamuorganisatsioonide ühendus, kuhu täna kuulub 45 liikmesorganisatsiooni 24 Euroopa riigist. Kokku esindavad Housing Europe liikmed 26 miljonit eluaset, mis moodustab 11% kogu Euroopa Liidu elamufondist. EKÜL on Housing Europe liige alates Eesti liitumisest Euroopa Liiduga ning alates 2014. aastast on EKÜL juhatuse esimees valitud ka Housing Europe juhatusse. EKÜL keskendub oma tegevuses Housing Europe liikmena eelkõige korteriühistute huvide esindamisele ning vahendab Balti riikidest ainsa liikmena ka kogu piirkonna elamuvaldkonnas toimuvat.

ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni Elamu- ja Maamajanduskomitee (UNECE Committee on Housing and Land Management) on 1947. aastal loodud ÜRO üksus, mis tegeleb ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni (UNECE) piirkonna elamumajanduse poliitikate koordineerimisega ja avaldab statistikat ja analüüse ning soovituslikke juhendmaterjale elamumajanduse valdkonnas. UNECE liikmeskonda kuulub 55 riiki.

Rahvusvaheline Elamukooperatiivide Liit (Co-operative Housing International, CHI) on ülemaailmne elamuvaldkonna organisatsioon peakorteriga Kanadas, mille eesmärk on ühendada ja esindada elamuvaldkonnas tegutsevaid kooperatiive ja ühistuid.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainfo:
Andres Jaadla, Housing Europe’i juhatuse liige ja Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel: +372 520 3987, e-mail: jaadla@ekyl.ee

Eesti Korteriühistute Liit