Armeenia soovib Eesti eeskujul luua uut elamuseadusandlust

29.12.2017

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
29. detsember 2017

Eesti Korteriühistute Liitu (EKÜL) väisas detsembris Armeenia kõrgete riigiametnike delegatsioon. Külaliste sooviks oli näha Eesti korteriühistute tegevust ja osaleda valdkonna seadusandlust käsitlevatel loengutel. Samuti külastati EKÜLi korraldatud õppeprogrammi raames majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, justiitsministeeriumi, Swedbanki, Tallinna Linnavaraametit, Tallinna Tehnikaülikooli ja edukaid renoveerimisprojekte Rakveres.

Visiit sai teoks ÜRO arenguprogrammi raames. Alates eelmisest aastast on EKÜL rahvusvaheliselt tunnustatud kui ÜRO Harta keskus, mille üheks põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel või toimumas ning kus Eesti riigi ja korteriühistute kogemust saab selles protsessis eeskujuks võtta. “Armeenia soovib peatselt luua uut elamuseadusandlust ja neile on oluline teiste üleminekuriikide samalaadne kogemus. Eesti on hea näide,” rääkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla. “Armeenias on küll seadusandluse kohaselt loodud meie korteriühistutega võrreldavad mudelid, aga praktikas ei toimi see nagu vaja. Majandus- ja justiitsministeeriumi, Jerevani linna ja teiste omavalitsuste esindajad tulidki õppima ja kogemusi vahetama, kuidas elamufondi säilitamine reaalselt toimima saada,” vahendas Jaadla.

Armeenia kolleegide olukorra teevad keeruliseks ka vahepealsed heitlikud poliitilised olud. “Kõik see on elamumajandust mõjutanud – näiteks energiablokaadi tõttu on paljudel majadel individuaalküte,” selgitas Jaadla. Erinevalt Eestist puudub seal ka riiklik renoveerimistoetus. “Pistelisi tõukefondidest rahastatud väiksemaid energiatõhususe projekte on küll läbi viidud. Ent külalised olid väga huvitatud Eesti ühistute õhksoojuspumpade ja päikeseenrgia kasutamise kogemustest ning pidasid seda Armeenia kliimasse väga sobivaks,” rääkis Jaadla.

Eesti Korteriühistute Liit on ühistute teemal koolitusi pidanud ning Eesti kogemust tutvustanud ka Valgevenes, Ukrainas, Gruusias ja Albaanias, tarbijahariduse alast koostööd tehakse Leedu Tarbijate Instituudiga. Tuleva aasta suvel korraldab Eesti Korteriühistute Liit Tallinnas Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe liikmete üldkogu, mis toob Eestisse sadakond elamumajanduse tippjuhti ning eksperti Euroopa Liidust ja partnerriikidest.

Armeenia visiidi fotod: https://www.dropbox.com/sh/wy962fk6xuyhy8g/AABNLD_kyUiCPOtZAxa_ehrza?dl=0

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:

Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel. +372 520 3987, email: jaadla@ekyl.ee