Genfis arutletakse Euroopa elamistingimuste üle

08.11.2017

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
8. november 2017

Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatuse liige, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla osaleb sel nädalal Genfis toimuval Genfi ÜRO Jätkusuutliku Eluaseme Harta (UN Charter of Sustainable Housing) arutelul, kus kõneldakse Euroopa elamumajanduse olukorrast.

Hartas rõhutatakse, et eluasemesektor on alati olnud riikide majanduse oluline osa. Elamumajandus peaks olema nii aktiivse majandustegevusega jätkusuutlik element kui ka sektor inimeste vajaduste rahuldamiseks. Selle saavutamiseks tuleks rakendada elamute ehitamist ja renoveerimist, samuti olemasoleva elamufondi moderniseerimist, et võidelda energiavaesusega ja toetada energiatõhusust , mis aitab kaasa ka kliimamuutuste leevendamisele ja nendega kohanemisele.

Jaadla astub Eestit tutvustava ettekandega üles teemablokis, kus vaadeldakse seda, kuidas riigis on kohandanud oma eluasepoliitikaid harta tingimustega. Hiljutine Housing Europe’i üllitatud Euroopa elamumajanduse ülevaade toob välja varasemaltki kõne all olnud kitsaskohad: taskukohase eluaseme nappuse ja ruumipuuduse suurlinnades, aga ka eluasemete liiga suure energiakulu ning asjaolu, et nii mõnelgi juhul ollakse kaugel kaasaegsete euroopalike mugavuste, kasvõi sooja vee ja pesemisvõimaluse olemasolust. Kaht viimast tuuakse Housing Europe’i ülevaates ka Eesti puhul miinusena välja, rõhutades plusspoolel tugevate ühistute ja riiklike renoveerimistoetuste olemasolu.

“Kuigi Eesti on teinud viimastel aastatel eurorahade toel suuri edusamme eluasemete kaasajastamise ja energiasäästlikumaks muutmise osas, on see siiski kõigest piisake meres: eluasemefondi maht on suur ja probleemseid hooneid kaugelt rohkem kui korda on suudetud teha. Riikliku renoveerimistoetuse lõppemine on aga kaasajastamist ootavale elamufondile ränk hoop,” rõhutas Jaadla. Euroopa Liidu struktuurfondide toel eraldas SA KredEx korteriühistute rekonstrueerimistoetusteks 102 miljonit eurot. KredExile laekus 460 taotlust kogusummas 104 miljonit eurot ning toetuse eraldamine on tänaseks lõppenud.

“Eesti korteriühistud on aastatega välja töötanud hulga taskukohaseid, kvaliteetseid ja jätkusuutlikke toimivaid lahendusi. Oluline on tagada elamupiirkondade tasakaalustatud säästlik areng ja olemasolevate hoonete renoveerimine ja siin peab olema riik oluline partner,” on öelnud Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe president Cédric Van Styvendael.

Ka sügise hakul Eesti Euroopa eesistumise raames Rakverre IX Balti elamumajanduse konverentsile kogunenud elamumajanduse organisatsioonid Eestist, Lätist, Leedust ja Ukrainast,Valgevenest, Bulgaariast,Prantsusmaalt ja Saksamaalt ning Belgiast võtsid vastu Rakvere deklaratsiooni, milles rõhutatakse olemasoleva elamufondi säilitamise ja kaasajastamise vajalikkust ning vastava riikliku toetuse olulisust.

Deklaratsiooniga saab tutvuda siin: http://ekyl.ee/wp-content/uploads/2017/09/9-BHC-l%C3%B5ppdokument-Rakvere-deklaratsioon.pdf

Housing Europe’i Euroopa elamumajanduse ülevaade: http://www.housingeurope.eu/resource-1001/a-state-of-housing-map-of-europe

ÜRO Jätkusuutliku Eluaseme Hartaga saab tutvuda: https://www.dropbox.com/sh/ci5ohkryk65aufm/AACgUWjcDNqMBJ0eK6d0sGKGa?dl=0

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel 372 520 3987