EKÜL alustas koostööd uues rahvusvahelises tarbijateadlikkuse projektis

Eesti Korteriühistute Liit alustas koostööd Balti riikide ja Euroopa tarbijaorganisatsioonidega lõpptarbijate  teadlikkuse tõstmiseks toiduraiskamise vähendamise võimaluste kohta.

27. oktoobril 2017  toimus Tallinnas uue rahvusvahelise koostööprojekti  „Global learning approach on food waste in non-formal education” avakoosolek. Projekt toob kokku Balti riikide ja Euroopa tarbijaorganisatsioonide esindajad. Eestit esindab projektis Eesti Korteriühistute Liit. Projekti avakoosolekul saadi tuttavaks teiste partnerorganisatsioondega ning kooskõlastati projekti raames planeeritavaid tarbijatele suunatud teavitustegevusi.

Koosolekul  arutleti selle üle, millises tarneahela lõigus läheb toitu kaotsi kõige rohkem,  kuidas vähendada toidu raiskamist, ja kuidas saab panustada lõpptarbija.  Toitu läheb raisku kogu ahelas: tootmisel, poodides, kodudes ja söögikohtades. Kodumajapidamised annavad sellest poole ja seega peitub just seal kõige suurem potentsiaal toidu äraviskamise vähendamiseks. Korteriühistutel ja korteriühistutes elavatel lõpptarbijatel on raiskamise vähendamisel ülioluline roll, tõdesid osalejad.

Hoolimatu ümberkäimine toiduga tähendab omakorda teiste väärtuslike ressursside kulutamist, mille hulka kuuluvad näiteks vesi, pinnas, töötunnid ja energia. Toidu raiskamise tulemusel tekkiv üleilmne CO2-jalajälg moodustab ligikaudu kaheksa protsenti kogu inimese poolt tekitatud kasvuhoonegaaside heitmetest maailmas, selgub ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) andmetes. Ressursside kulu ja keskkonnakahju kõrval tuleb silmas pidada veel ühte fakti: FAO andmetel kannatab maailmas alatoitumise tõttu 793 miljonit inimest.

Andres   Jaadla
Eesti Korteriühistute Liit
Juhatuse  esimees
ekyl@ekyl.ee
jaadla@ekyl.ee
Tel: 6275740
Mob: +372 5203987
www.ekyl.ee

Toiduraiskamine euroopas