Korteriühistute foorumil tutvustatakse renoveerimise tulemusi ja uut seadust

03.10.2017

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
3. oktoobril 2017

Eesti korteriühistud kogunevad homme, 4. oktoobril Meritoni hotelli üleriigilisele suurfoorumile, mille peateemadeks on kortermajade renoveerimine ja tuleval aastal jõustuv korteriomandi ja -ühistu seadus. “Elamufondi säilitamine ja kaasajastamine on nii täna kui tulevikus Eesti korteriühistute üks olulisemaid eesmärke,” rääkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla. Foorumil premeeritakse ka Eesti parimaid korteriühistuid.

Korteriühistute suurfoorum algab kl 10 Meritoni konverentsikeskuses (Toompuiestee 27/ Paldiski mnt 4). Ajakirjanikud on oodatud sündmust kajastama, täpse kava leiate siit: http://ekyl.ee/wp-content/uploads/2017/09/XX-FOORUM-kava_F1.pdf

EKÜL juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul on foorumi esimene paneel pühendatud küsimustele, mis seotud tuleval aastal jõustuva uue seadusega. “Oleme aasta läbi pidanud vastavaid infoloenguid ja teabepäevi, huvi nende vastu on olnud ülisuur,” märkis Mardi. Konverentsi avaettekande peab justiitsminister Urmas Reinsalu, koostööst korteriühistute ja kohaliku omavalitsuse vahel kõneleb Tallinna abilinnapea Eha Võrk. Seadusega üles kerkinud küsimustele annab vastuseid Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Suurfoorumi teine paneel on pühendatud korteriühistute teisele põhiteemale – kortermajade renoveerimisele. “Üle tuhande maja Eestis on tänu riiklikele toetusrahadele kas juba korda saanud või saab korda lähitulevikus. Olulisim küsimus on toetusrahade jätkumine, kuna riiklikul toetusel on majade renoveerimisel oluline roll,” märkis Jaadla.

Foorumil tutvustatakse Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste juhtimisel läbi viidud uuringu “Rekonstrueeritud korterelamute sisekliima ja energiakasutuse analüüs” tulemusi. Uuring vaatleb rekonstrueeritud korterelamute sisekliimat ja energiakasutust. Uuringu ajal tehti kolme talvekuu vältel soojus- ja elektrienergia monitooring, mõõdeti ventilatsiooni toimivust ja siseõhu temperatuuri ning korraldati rekonstrueeritud korterelamute elanikele küsitlus rekonstrueerimistööde kohta.

“Vaadates uuringu käigus läbi viidud elanike küsitlust, saab öelda, et renoveeritud majade elanikud on tulemusega rahul. Kulutõusu, mida suurem osa korteriomanikest kõige enam pelgab, renoveeritud majades pole – küsitluste tulemuste alusel hindas 38% vastanutest, et renoveerimise järgselt on nende kulud jäänud renoveerimiseelsele tasemele. Kulude mõningast tõusu tõi välja 27,5% vastanutest, kuid samas kõik nendest lisasid, et kulude tõus ei ole tuntav ning ei kaalu üles renoveerimise tulemusest saadud positiivsust,” vahendas Urmas Mardi. “Elanikud rääkisid uuringus, et pärast rekonstrueerimist on nende elukeskkond paranenud. Peamise komponendina toodi välja just hoone välimuse paranemist, värskemat siseõhku ning temperatuuri reguleerimise võimalust enda mugavuse järgi.”

Foorumi kolmandas paneelis lähevad vaidlustulle Tallinna linnapeakandidaadid. “Korteriühistu ja kohaliku omavalitsuse koostöö on samuti olnud läbi aegade üks olulisi teemasid ühistute jaoks ja Tallinn on Eestis suurima omavalitsusena korteriühistute tegevusele õla alla pannud. Ellu on kutsutud mitmeid programme ja on huvitav teada, mida plaanivad linnapeakandidaadid – nii korteriühistute kui ka Eesti pealinna elu suhtes,” märkis Mardi.

Eesti Korteriühistute XX Foorumit toetavad Tallinna Linnavaraamet ja SA KredEx.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainfo: Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees
Tel 372- 520 3987, e-mail: jaadla@ekyl.ee

Urmas Mardi, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja
Tel 372-50 15077, e-mail: urmas.mardi@ekyl.ee