Vali korteriühistule usaldusväärne tehingupartner

11.06.2017

Maksu- ja tolliamet teeb koostööd ettevõtjate ja erialaliitudega, et toetada ettevõtteid maksuriskide maandamisel ning tagada ausat konkurentsi.

Ettevõtete nõustamise ja kontrollide käigus oleme kokku puutunud juhtumitega, kus korteriühistutele pakuvad teenuseid ja kaupu ettevõtjad, kes ei ole usaldusväärsed tehingupartnerid ja tekitavad korteriühistutele seeläbi hulgaliselt lisamuresid. Minnes tehingusse ebausaldusväärse tehingupartneriga on näiteks oht, et kaup või teenus jääb saamata või ei vasta nõutud kvaliteedile, samas ei ole tagatud garantii probleemide ilmnemisel. Probleemide ennetamiseks soovitab maksu- ja tolliamet teha teadlik valik usaldusväärse tehingupartneri kasuks.

Tehingupartneri valimisel soovitame pöörata tähelepanu, kas võib esineda viiteid alapakkumisele ja on kahtlusi, et pakutud maksumus ei sisalda kõiki kulusid (sh lepingu täitmisega kaasnevaid riiklikke makse). Alapakkumine võib põhjustada lepingu täitmises osalevate isikute finantsvahendite puudujääki, millega võib kaasneda võlgade tekkimine või kohustuste vältimine deklareerimata ja tasumata maksud), aga ka suutmatus lepinguliste kohustuste täitmiseks korteriühistu ees.

Selleks, et veenduda tehingupartneri usaldusväärsuses, on korteriühistutele abiks meie veebilehelt www.emta.ee leitav info:

  • Lehel “Tasutud maksud, käive ja töötajate arv” on info kõigi ettevõtete tasutud maksude, deklareeritud käibe ja töötajate arvu kohta.
  • Lehel “Avalikud andmebaasid tehingupoole tausta analüüsiks” olevate andmebaaside abil on võimalik kontrollida teenuse osutaja/kauba müüja tausta, sh maksuvõla kontroll.
  • Lehel “Maksuandmete tõend” on juhised selle tellimiseks. Maksuandmete tõendile kantakse andmed tööjõu, töötasu, käivete ja maksuvõla kohta. Maksuandmete tõendiga saavad tehingupartnerid suurendada oma usaldusväärsust.
  • Statistilised andmed, mis annavad võimaluse võrrelda palkasid, käivet, töötajate arvu jne sama tegevusala ettevõtetes nii maakonniti kui ka Eestis tervikuna ning aitab kaasa ausa konkurentsi tagamisele ja teeb äritegevuse Eesti ettevõtlusmaastikul läbipaistvaks.

Pakume korteriühistutele ka individuaalset nõustamist.
Lisainfo: Laine Leht e-post laine.leht@emta.ee või telefon 58538098.