Läbimõeldud haljastus loob kortermaja ümber kodutunde

01.06.2017

30. mail toimus Euroopa Rohelise Nädala raames Eesti Korteriühistute Liidu korraldatud ekskursioon Tallinna Botaanikaaeda. Korteriühistute juhid tulid kokku nii sooviga saada mõtteid selle kohta, milliseid puid ja põõsaid oma maja juurde istutada, aga ka uudishimust, mida uut põnevat on botaanikaaias näha.

Botaanikaaia taimi tutvustanud Olev Abner ja Urmas Laanesoo julgustasid korteriühistute juhte olema majaümbruse haljastusel julgemad ja kasutama taimi, mida ehk esialgu kortermaja ümbrusse kuuluvaks ei peetagi. Nii näiteks sobib dendroloogide sõnul kortermaja juurde väga hästi pisem dekoratiivne õunapuu. Sellega tuleb küll veidi ka vaeva näha ja puu kõrgusse kasvamise vältimiseks seda igal aastal lõigata, kuid põnev tulemus ja majaümbruse silmailu on seda väärt. Hästi talub meie kliimat ja suurte majade ümber ettetulevaid muid vintsutusi ka elupuu Brabant, mida saab kasvatada hekina.

Lisaks majaümbrusele saab kokkuleppel püstakunaabritega muuta rohelisemaks ka kortermaja koridori. Nii näiteks võib köetavas koridoris olla kasvamas palm. Meeles tasub pidada aga seda, et erinevalt õuehaljastuse taimedest, palmi ülevalt lõigata ei tohi.

Ekskursioonil oli elevust palju, muuhulgas püüdsid pilku koi kalad, Bin Ladeni habe, greibipuu ja palju muud. Kes kohal ei olnud, sel tuleb nüüd endal sammud Botaanikaaeda seada või oodata järgmist EKÜLi ekskursiooni sinna.

Vaata pilte Galeriist.