Väätsal valmistutakse taas ainulaadseks kortermajade festivaliks

27.04.2017

Eesti Korteriühistute Liidu teade
27. aprill 2017

Järvamaal asuv Väätsa vald on end Eesti kaardile jäädvustanud vahva ettevõtmisega – nad korraldavad Eestis seni ainsat kortermajade festivali. Tänavu suvel 29. juulil toimub lustakas festival juba kolmandat korda. Eesti Korteriühistute Liit tunnustab vahvaid ühistuid, kes kogukondlikule tegevusele hoogu annavad.

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla kiidab Väätsa ühistujuhtide südikust ja entusiasmi. “Tunda on tõeliselt kaasa haaravat ühistegevuse ja kogukonna vaimu,” tunnustas Jaadla. «Mõte kortermajade festivalist hakkas idanema kaks aastat tagasi. Vallavanema eestvedamisel panime kohalikega pead kokku ja mõtlesime, mida toredat annaks siin ära teha,» rääkis korteriühistu Väätsa Põllu Kaks juht Maire Laar.

«Kuulutasime, et kes on organiseerimisest huvitatud, andke teada – saime tuumiku kokku, igaüks pakkus ideid,» räägib ta. «Kui kõik on käe-jala juures, siis meeldib inimestele ikka igasugu asju teha.»

Kortermaju on Väätsal kokku 10, kõik kobaras koos – kaheksas moodustatud ka oma ühistu. «Neli kolmekordset maja, igaühes 24 korterit,3 kaheteist korteriga ja siis veel 3 kaheksa korteriga pisemat kortermaja,» tutvustab kohalikke olusid. Erinevalt teistest väikevaldadest, kus elanikke napib ja korterid tühjalt seisavad, on Väätsa elanikke lausa nõnda palju, et vabanenud elamispind saab otsekohe uued asukad. «Kõik majad on elanikke täis! Hästi palju on suuri lastega peresid, selle üle on hea meel,» rõõmustab Laar. «Kõik on siin käe-jala juures: pood, perearst, lastead, renoveeritud energiatark põhikool, kohvik, liginullenergia eakatekodu, rahvamaja, kaunis järv. Suurepärane koht perega elamiseks, siin on hea elada,» on Laar kindel. Jõudumööda on maju ka korda teha püütud, ühes majas läbi viidud ka tervikrenoveerimine. Majade ümbrust hoitakse kenasti korras, pisiperet ootab nii majadevaheline mänguväljak kui ka koolistaadioni skatepark.

Kortermajade festivali programm püüab pakkuda kõigile midagi ehk siis tegevust peab jaguma nii täiskasvanuile kui ka pisiperele. Ideedest Väätsa rahval juba puudust ei tule – festivali alustatakse majast majja liikuva paraadiga, kus majarahvas käigu pealt kaasa lööb. Toimunud on trepikojakontserdid ja -näitus, bänd andnud kontserdi suisa katuselgi ning mullu sai mõõtu võtta ka majadevahelises jalgpallis, osta sai head-paremat. Keldris oli õuduste tuba ja rõdul toimus nukuteater.

Väätsa vallavanem Lauri Läänemets on üritusega algusest peale seotud, toetab seda ideedega ning aitab festivali läbi viia. “See näitab, et mitte ainult Kalamajas, vaid ka mujal Eestis saab vahvaid kogukondlikke ettevõtmisi ära teha – kui vaid tahtmist, on kõik võimalik. Inimestele meeldib siin elada ning kui näen, kui palju lapsi õhtupoolikuti meie majade vahel müttab, täidab see mu südame suure rõõmuga,” rääkis ta.

Paar fotot varasemast festivalist (autor Eda Varis):
https://www.dropbox.com/sh/m52bfesgz1bqx08/AADOPfCYlKNZ1ptlMQF94k3Oa?dl=0

 

Lisainformatsioon:

Korteriühistu Väätsa Põllu Kaks juht Maire Laar, tel 55515605
Andres Jaadla, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Tel +372 520 3987