3 võimalust, kuidas kortermajas kodu turvalisuse eest hoolitseda

08.03.2017

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
8. märts 2017

Eesti Korteriühistute Liit alustab koostöös politseiga Harjumaal kogukondliku turvalisuse alast teavitusprojekti korteriühistutele “Turvalisus kortermajas”, mida toetavad siseministeerium ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital. Selleks puhuks jagab liit kortermaja elanikele lihtsaid näpunäiteid, kuidas kodumaja turvalisemaks muuta:

1. Korralik välisuks, mis püsib lukustatuna

Samuti hoitakse lukus kõik muud väljapääsud. Majal peab olema korralik, kaasaegsetele nõuetele vastav välisuks koos turvalukuga, mis tõepoolest ka lukus püsib. Elanikud ei tohiks jagada laiali uksekoode ega ust lahti hoida, välja arvatud juhtudel, kui see on hädavajalik. Suletuna tuleb hoida ka keldriuksed jms. varuväljapääsud.

2. Kutsumata võõrad majja ei pääse

Majja ei lasta kutsumata külalisi, isegi kui need uksekella helistavad. Tihti proovivad pikanäpumehed ja muud pätid kõik uksekellad läbi, lootuses, et keegi nad midagi küsimata majja laseb. Majja ei tasu ilma ühistuga läbi rääkimata lubada ka end müügimeestena, arusaamatute kontrollidena, töömeestena jms. esinevad võõraid – paluge näha töötõendit või täpsustage nende tööandja või ühistu juhatusega võõraste majja lubamine üle.

3. Naabreid tuntakse ja nende vara hoitakse

Pättide jaoks pole midagi tüütumat ja teie vara jaoks midagi paremat kui valvsad naabrid, kes peavad silma peal trepikojas, rõdudel, akendel ja mujal majas toimuval. Samuti tasub oma naabritega tuttavaks saada, et teaksite, kes vähemasti teie trepikojas elavad. Pole mitte midagi ebaviisakat ega taunimisväärset selles, kui pärite majja soovivalt võõralt, kelle juurde ja mis eesmärgil ta minna soovib. Kui võõras jätab endast ebakindla mulje, pole täpselt selge, millised on tema eesmärgid või kui teate täpselt, et naaber sel kellaajal külalisi ei oota, saate oma sekkumisega ära hoida nii mõnegi kuriteo.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) alustab koostöös politseiga Harjumaal kogukondliku turvalisuse alast teavitusprojekti korteriühistutele “Turvalisus kortermajas”, mida toetavad siseministeerium ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital. Projekti raames korraldatakse Harjumaa korteriühistute juhtide ja kortermajade elanike turvalisuse alase teadlikkuse tõstmiseks infopäevad Maardus, Rae vallas ja Sauel. Infopäevadele kaasatakse ka päästeameti ja maksu- ja tolliameti esindajad. Muuhulgas räägitakse infopäevadel sellest, mida teha majaelanikuga, kes ei allu ühiselu reeglitele või kuidas toimida juriidiliselt korrektselt, kui maja ümber ei jagu parkimiskohti.

EKÜL lähtub sellest, et kogukondliku turvalisuse toetamiseks on vajalik kogukonnakeskne lähenemisviis. “Korteriühistut võib samuti vaadata väikese kogukonnana, kus ühiselt tehtud otsused ja head suhted mõjutavad kõigi elanike turvatunnet ja aitavad ennetada ohte ja süütegusid,” rääkis EKÜL õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Lisainfo ja infopäevade kavad: http://ekyl.ee/avaleht/turvalisus/harjumaa2017/

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:
Urmas Mardi, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja
Tel 372-50 15077, e-mail: urmas.mardi@ekyl.ee

Eesti Korteriühistute Liit, Tel 627 5740, e-mail: ekyl@ekyl.ee

KYSK-Sisemin_logo_KodYhisk_toetuseks