Rakvere korteriühistud on Eesti renoveerimisaktiivsuse tipus

09.02.2017

Andres Jaadla: Rakvere võib olla esimene linn Eestis, kus kõik või enamus maju saavad lähiajal renoveeritud.

Rakvere võib olla üks esimestest Eesti linnadest kus enamus elamufondist saab lähiajal renoveeritud, tõdeti eilsel Eesti Korteriühistute Liidu Virumaa Foorumil. Virumaa ja Rakvere korteriühistute aktiivsus on märkimisväärne ja väärib esitõstmist, märkis foorumil esinenud SA KredEx eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juht Triin Reinsalu. “Seejuures on Rakverele iseloomulik, et pea kõik toetust saanud korteriühistud on kasutanud just innovatiivseid ja energiatõhusaid lahendusi soosivat 40% toetust,” lisas Reinsalu. KredExi andmetel on tänaseks toetuseks eraldatud 102 miljonist ära kasutatud 43 miljonit. Foorumil avaldati ka arvamust, et tõenäoliselt lõpevad eraldatud toetussummad lähiaastatel ning riik peaks tagama renoveerimise katkematu toetamise jätkumise. Foorumil majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi suundi ehitus- ja eluasemepoliitikas tutvustanud ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Karin Sillmann kinnitas, et viib selle sõnumi otsustajateni.

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimehe Andres Jaadla sõnul on Rakveres eelmisel aastal mitmed majad renoveerimise lõpule viinud ning liidu andmetel valmistub renoveerimiseks veel ligi 13 maja linnas. „Rakvere võib olla esimene linn Eestis, kus kõik või enamus maju saavad lähiajal korda,“ lisas Jaadla. Tema sõnul tuleb tunnustada korteriühistute juhte linnas, kes on võtnud majade kordategemise eestvedamise oma südameasjaks. Foorumil astusidki üles ja jagasid oma kogemusi ka mitmed ühistujuhid – Peeter Lauring, Karen Kangur, Piret Vares jt., kes on renoveerimise oma majas just eelmisel aastal läbi viinud. Energiaaudiitor Aare Vabamägi tegi põhjaliku ülevaade küttekuludest Rakvere ühistutes enne ja pärast renoveerimist ning näitas praktiliste näidete alusel renoveerimise tasuvust.

Rakke vallavanem Andrus Blok tõi foorumil esile omavalitsuse olulise rolli ühistute moodustamisel 2018. aastal jõustuva uue seaduse ootuses. Rakkes on valla aktiivsel eestvedamisel viimase poole aasta jooksul asutatud ühistuid juba enamuses Rakke korruselamutes. “Ilma valla toeta ja initsiatiivita ei oleks seda sündinud lisas Blok,”. Ta kutsus ka teisi omavalitsusi pöörama tähelepanu ühistute loomise abistamisele.

Foorumil tutvustati Swedbank AS poolt pakutavaid finantseerimistingimusi renoveerimisel ning Eesti Audiitorkogu poolt anti ülevaade uuest jõustunud juhendist revisjoni läbiviimiseks korteriühistutes.

Vaata toimunud Foorumi infot siit ning fotosid EKÜL Facebooki lehel.

Täpsem info:
Andres Jaadla
Eesti Korteriühistute Liit
Juhatuse esimees
ekyl@ekyl.ee
Tel: 6275740
www.ekyl.ee