Tallinna korteriühistutele teevad parkimisprobleemid jätkuvalt muret

09.12.2016

Eesti Korteriühistute Liidu pressiteade
09. detsember 2016

Tallinna korteriühistutele teeb suurt muret elanike autode parkimine – aina jõudsamalt autostuvas Eestis tekitab neljarattaliste rohkus kortermajade ümbruses probleeme. “Parklakohtade vähesusega on kimpus nii suured kui väikesed majad,” rääkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi.

Parkimisprobleemid võeti kõneks ka korteriühistute sügisesel suurfoorumil, kus üheks esinejaks Tallinna abilinnapea Eha Võrk. Eesti Korteriühistute Liidu ajakirjale Elamu antud intervjuus rääkis abilinnapea, et ühe käimasoleva uuringu raames selgitatakse välja Mustamäe elanike suhtumist parkimismaja ehitusse. Plaanis olevat parkimismaja rajada ka ühe Sütiste teel asuva parkla asemele.

Abilinnapea sõnul on tarvis aga esmalt teada saada, kuidas ümbruskonna inimesed parkimismajja suhtuksid. “Tarvis on teada, millistel tingimustel oleksid inimesed nõus oma autot parkimismajja tooma. Tahetakse ju ikka akna all parkida,” rääkis Võrk. Neile ühistutele, kes oma maja juurde parkla ehitust plaanivad, pani abilinnapea südamele, et tarvis läheb siiski ka ehitusluba. “Parkla vajab samasugust planeerimist ja projekteerimist,” rääkis Võrk. “Hea koostöö korteriühistutega oli linnal näiteks Sõpruse pst 194 – 196 esiste teede ja parklate rekonstrueerimisel: rajati korralikud parkimiskohad, koos teeme ka mänguväljaku. Siin on ideaalilähedane ka kahe korteriühistu koostöö,” märkis Võrk.

EKÜL juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi soovitab parkimistülide vältimiseks maja juures olevad parkimiskohad kaasomanike vahelise kokkuleppega kindlaks määrata ning notariaalselt kinnitada, vältimaks hilisemaid vaidlusi. “Kasutuskorra paikapanemisel tuleks lähtuda lahendusest, mis arvestaks võimalikult õiglaselt kõigi kaasomanike huve,” selgitas Mardi. “Selge on see, et lähiaastatel parkimisprobleemid süvenevad. Iseäranis Tallinnas on ühistud seetõttu väga keerulises olukorras – oluline on, et linn siin ühistutele abikäe ulataks, mitte ei laiendaks niigi nappide parkimiskohade arvelt tasulist parkimisala,” rõhutas Urmas Mardi.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:

Urmas Mardi, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja Tel 372- 50 15077
E-mail: urmas.mardi@ekyl.ee

Eesti Korteriühistute Liit
Tel: 627 5740, e-mail: ekyl@ekyl.ee