Vigane üldkoosolek võib ühistule kohtutee kaasa tuua

02.03.2015

Pressiteade
28.02.2015

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) korraldab märtsikuu alguses Tallinnas koolituse nii eesti kui vene keeles ühistu üldkoosoleku läbiviimise õiguslikest aspektidest. Koolituste kavaga saab tutvuda EKÜL kodulehel: siit

Eesti Korteriühistute Liigu õigusosakonna juhi Urmas Mardi sõnul on praegu käes ühistute elus kõige olulisem aeg: hakatakse korraldama üldkoosolekuid, et kinnitada möödunud aasta majanduskava ja uus eelarve ning teha renoveerimisplaane. “Üldkoosoleku otsus on juriidiline dokument, mistap tuleb hoolitseda selle eest, et koosolek oleks korrektselt läbi viidud. Üldkoosolek on otsustusvõimeline ainult juhul, kui kõik nõuded on täidetud, vigade korral võib hullemal juhul oodata pikk, keeruline ja kallis kohtutee,” toonitas Mardi.

Kui juhatus hakkab üldkoosolekut korraldama, tuleb Mardi sõnul päevakorda panna kõik teemad, mis ühistule olulised.

“Seadus otsuse vastuvõtmiseks vajaliku kvoorumi nõuet ei reguleeri, seega on ühistu põhikirjas oluline ära määrata, missugune on üldkoosoleku kvoorum ja kuidas see kokku saab,” andis Mardi nõu. “Näiteks kui majas on 10 korterit ja ühistu põhikirjas sätestatud 51% kvoorumi nõue, siis kui kuus korterit tuleb üldkoosolekule, tähendab see, et koosolek on otsustusvõimeline ja päevakorras olevaid punkte võib arutada. Otsus aga on vastu võetud juhul, kui kuuest korterist 4 hääletab otsuse poolt,” tõi ta väiksema kortermaja näite.

Mullu märtis vastu võetud seadusemuudatuse kohaselt peab laenu võtmine ja rekonstrueerimistööde puhul olema kvalifitseeritud häälteenamus. “See kujutab endast enamust korteriomanikest ja sellele enamusele peab omakorda kuuluma suurem osa kaasomandi mõttelistest osadest ehk korterite suurusest. Kui varem võis laenu võtmise otsustada korduskoosolekul, siis täna see sellisel kujul enam võimalik pole,” tuletas Mardi ühistutele meelde.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:

Urmas Mardi,
Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja
Tel 372- 50 15077

E-mail: urmas.mardi@ekyl.ee
Eesti Korteriühistute Liit
Tel: 627 5740
E-mail: ekyl@ekyl.ee