Liit: omavalitsus peaks ühistuid sotsiaalprobleemidega kodanikega tegelemisel rohkem aitama

23.02.2015

Pressiteade
22.02.2015

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul peaks kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajad ühistutega rohkem koostööd tegema, et sotsiaalprobleemidega kodanikud korralike ühistuliikmete elu ei häiriks. Mardi sõnul võib sotsiaalprobleemidega inimese käitumine muuta kümnete perede elu võimatuks, hullemal juhul nende kodud hävitada.

“Kõige hullem on muidugi juhul, kui alkoholiprobleemidega inimene paneb terve kortermaja põlema, nagu hiljuti Särgaveres juhtus,” hoiatas Mardi. Mardi sõnul oleks ideaalne, kui toimiks koostöö kolme osapoole: kohaliku omavalitsuse, politsei ja ühistute vahel.

Tihti ei maksa probleemselt käituvad kodanikud ka kommunaalarveid ja naabrid loodavad, et võla kaudu õnnestub tülikast naabrist korteri sundvõõrandamise teel lahti saada. “Võib aga juhtuda, et taolise probleemse elaniku tegevuse tulemusena on kannatad saanud ka maja põhikonstruktsioonid: näiteks Tallinnas Õle tänaval koertekarja pidanud naise juhtum, kus loomade väljaheiteid olid imbunud ka läbi põranda keldrisse ja keldri kasutamiskõlbmatuks muutnud.”

Mardi sõnul peab aga võõrandamismenetluse käivitamiseks olema väga kaalukas põhjus. Tema sõnul saab sundvõõrandamise otsust teha ka kohtuväliselt. «Tavaliselt võtab ühistu taolise otsuse vastu, teavitatakse ka korteriomanikku. Tavapraktika on selline, et talle antakse aega kolm kuud korteri müümiseks. Kui kolme kuu jooksul midagi ei muutu, võib ühistu pöörduda kohtu poole,» selgitas Mardi.

Kohtus on tarvis aga lauale lüüa kindlad tõendid – kui inimene aga keeldub ühistu esindajat korterisse lubamast, on taolisi tõendeid raske saada. «Nii ongi kohus seni võõrandamist algatanud kindlate tõendite olemasolul – näiteks kui on olemas tõendatav majandamiskulude võlg või politseiteated rahurikkumise kohta,» tõi Mardi näiteid.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Lisainformatsioon:

 

Urmas Mardi
Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige, õigusosakonna juhataja
Tel 372- 50 15077
E-mail: urmas.mardi@ekyl.ee

Eesti Korteriühistute Liit
Tel: 627 5740
e-mail: ekyl@ekyl.ee